Dansk Forgylderlaug
Dansk Forgylderlaug var en brancheforening der varetog faglærte forgylderes interesser i Danmark fra 15. marts 1876 til 7. juli 1971.
Historie
Dansk forgylderlaug blev stiftet den 15. marts 1876 i København. Lauget varetog fagets interesser; fastsatte priser, lønninger og var med til at modernisere det gamle, traditionalle håndværk. Lauget var blandt andet med til lægge guld på de store guldkupler i Alexander Nevsky Kirken (også kendt som Den Russiske Kirke) i København. Lauget blev nedlagt per 7. juli 1971 af daværende oldermand Børge Chr. Jeppesen på en ekstraordinær generalforsamling i Odense. Herefter skiftede organisationen navn til Forgylderforeningen af 7.7.1971.
Det skønnes at der i Danmark i 1971 fandtes ca. 10 forgyldervirksomheder og ca. 80 svende i faget.
Arbejdsforhold
Ifølge arbejdsdirektoratet, marts 1974, er en forgylder en faglært håndværker eller specialarbejder, hvis væsentlige arbejde består i følgende: at forgylde eller forsølve, bronzere eller politurbehandle spejl- og billedrammer samt trælister og lign., at fremstille og påsætte forgyldte ornamenter til spejl-og billedrammer samt at restaurere genstande af den nævnte art. I 1969 steg en forgylders timeløn fra kr. 3,65 til kr. 4,50. Den gennemsnitlige timeløn i 1973 var kr. 24,40 i København og kr. 21,15 i provinsen.
Uddannelse og forudsætninger
For at kunne optages i forgylderlauget var det en forudsætning at have fuldført den officielle forgylderudannelse. Uddannelsen tog 3 år og 10 måneder ifølge lærlingeloven. Der krævedes ingen forudgående uddannelse end den almindelige, obligatoriske folkeskoleundervisning. Oplæringen bestod i praktisk arbejde. Efter læretiden skulle lærlingen kunne udføre almindeligt godt forgylderarbejde og aflægge acceptabel svendeprøve inden for mindst 3 af følgende områder:
- 1) Politurarbejde bestående i udførelsen af matsorte lister.
- 2) Listeforgyldning og -forsølvning.
- 3) Indstøvningsbronze, dvs. bronzering med tør bronze.
- 4) Rammeforgyldning.
- 5) Bronzepolering, dvs. påsmøring af bronze og polering med agatsten.
- 6) Ornamentering af lister og rammer samt færdiggørelse af disse.
- 2) Listeforgyldning og -forsølvning.
Ifølge lauget var de personlige forudsætninger for en forgylder at have et godt syn, normal farvesans og sikker håndføring. Kunstnerisk evne er en fordel.
Eksterne henvisninger
- Forgyldernes Fagforening af 1887 : 50 Aar (Webside ikke længere tilgængelig)
- Den Russiske Kirke i København Arkiveret 27. februar 2010 hos Wayback Machine
- Fagbevægelsen i Danmark