Danmarks Videnscenter for Integration

Danmarks Videnscenter for Integration
Grundlæggelse2020
Opløsning2021
TypeTænketank
FormålAt arbejde for en bedre integration
BeliggenhedKøbenhavn
StifterRasmus Brygger
Eksterne henvisninger
Hjemmesidehttps://videnscenterforintegration.dk/
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Danmarks Videnscenter for Integration var en organisation, der arbejdede for at skabe bedre integration af indvandrere og efterkommere i Danmark gennem at tilvejebringe mere viden og skabe konkrete løsninger.[1] Videnscenteret blev stiftet i 2020 af Rasmus Brygger, der indtil da havde været chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening med ansvar for integrationspolitik.[2] Efter knap to års virke måtte centeret lukke ned ved udgangen af 2021, da det ikke var lykkedes at skaffe finansiering til centerets fortsatte virke. I sin levetid stod centeret bag en række analyser, som vakte opsigt i medierne og blandt politikerne på Christiansborg. I alt publicerede centeret i sin levetid over 40 analyser af integrationsforhold i Danmark.[3][4]

Baggrund

Rasmus Brygger var indtil stiftelsen af centeret chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, hvor han var ansvarlig for erhvervslivets integrationspolitik. Han var desuden kendt som debattør og havde en fortid som landsformand for Liberal Alliances Ungdom.[5] Med centeret ønskede han at skabe et mere oplyst grundlag for integrationsdebatten i Danmark. Ved opstarten udtalte han til Kristeligt Dagblad, at den hidtidige debat om emnet i Danmark var meget polariseret, og at der var mange misvisende tal om emnet i omløb. Han ønskede med centeret at opbygge et netværk af forskere, virksomheder og fagfolk, som havde interesse i at højne kvaliteten af debatten.[5] Dermed håbede han, at fakta ville komme til at spille en større rolle, og at positionerne i integrationsdebatten ville blive mindre fastlåste.[6]

Arbejde

Videnscenteret, der ofte blev beskrevet som en tænketank,[7][8][9] udarbejdede og formidlede analyser af forskellige integrationsspørgsmål, ofte baseret på undersøgelser af registerdata fra Danmarks Statistik. De tre hovedområder for centerets aktiviteter var arbejdsmarked, uddannelse og kriminalitet, men det udarbejdede også analyser om andre emner som eksempelvis indvandreres tandlægebesøg,[10] antallet af kristne blandt danskere med ikke-vestlig baggrund,[11][12] og udviklingen i tildelinger af statsborgerskaber.[13]

Bestyrelse

Centerets bestyrelse bestod (pr. april 2021) af[1]

Kilder

  1. ^ a b "Om videnscenteret. Centerets hjemmeside, besøgt 23. marts 2021". Arkiveret fra originalen 25. juli 2021. Hentet 5. april 2021.
  2. ^ Tidligere LAU-formand opretter nyt videnscenter. Artikel på Altinget.dk 6. februar 2020.
  3. ^ Hans analyser af indvandringen har flere gange vakt opsigt på Christiansborg – men mandag kastede han pludselig håndklædet i ringen. Artikel på berlingske.dk 12. december 2021. Citat fra artiklen: "Danmarks Videnscenter for Integration har siden sin stiftelse i foråret 2020 stået bag en stribe opsigtsvækkende analyser, som lovgiverne på området har måttet forholde sig til, og som har kastet talrige debatter af sig i medierne.".
  4. ^ Danmarks Videnscenter for Integration lukker. Artikel på altinget.dk 7. december 2021.
  5. ^ a b Nyt videnscenter for integration vil modvirke ”polariseret debat”. Artikel i Kristeligt Dagblad 6. februar 2020.
  6. ^ Henrik Dørge: Fordommenes arena. Artikel i Weekendavisen 17. juli 2020.
  7. ^ Indvandrerkvinder i job: Nu ved vi, hvordan man gør – og det er pokkers banalt. Artikel i Berlingske 22. juni 2020.
  8. ^ Stor forskel på kommuners integration af syriske flygtninge. Artikel i Kristeligt Dagblad 31. juli 2020.
  9. ^ For fem år siden blev 10.000 syrere fordelt i Danmark. Deres postnummer viste sig at afgøre deres fremtid. Artikel af Andrea Dragsdahl på Zetland.dk 18. september 2020.
  10. ^ "Indvandrere går til tandlægen halvt så ofte. Danmarks Videnscenter for Integration, offentliggjort 12. november 2020". Arkiveret fra originalen 23. april 2021. Hentet 5. april 2021.
  11. ^ "Knap 80.000 kristne har ikke-vestlig baggrund. Danmarks Videnscenter for Integration, offentliggjort 2. auugst 2020". Arkiveret fra originalen 27. februar 2021. Hentet 5. april 2021.
  12. ^ Hver femte ikkevestlige indvandrer er kristen. Ritzautelegram på Jyllands-Posten.dk 3. august 2020.
  13. ^ Frank Hvilsom: Antallet af nye statsborgerskaber har nået det laveste niveau i 40 år. Forsideartikel i Politiken 8. februar 2021. Onlineversion med titlen "Det var en besværlig og lang proces for Ilknur Kekec Coban at få et dansk statsborgerskab. Det får historisk få", offentliggjort 7. februar 2021.

Eksterne henvisninger