Danelagen

England efter år 886. Det blå område er Danelagen
Danske stednavne i det nuværende England.

Danelagen (oldengelsk: Dena lagunema engelsk: Danelaw) var navnet på det område som den danske konge Guthrum (Æthelstan) beholdt ved fredsaftalen i Wedmore i 878. Før fredsaftalen var han konge over størstedelen af England.

Grænsen blev trukket tværs over England fra London til Mersey. Syd for grænsen gjaldt angelsaksiske love og landet blev styret af kongen af Wessex. Områderne nord og øst for var under Gorms kontrol, og der gjaldt de lokale love. Mange af krigerne, der havde deltaget i slagene mod englænderne, slog sig ned i Danelagen. I stedet for at plyndre begyndte de at ernære sig ved handel og landbrug. Vikingerne fik så stor kontrol med Danelagen, at de navngav gårde, landsbyer og egne på skandinavisk. Navne, som eksisterer den dag i dag. Da vikingerne fandt sig tilrette, giftede de sig med kvinder fra lokalbefolkningen, der betragtede sig mere som vikinger end englændere.

I dag refererer nogle historikere til Danelagen som "det skandinaviske England".

Kong Alfred den Stores efterkommere så Danelagen som "vikingsk" og fortsatte anstrengelsene med at få området tilbage under engelsk kontrol. Da det omsider var gennemført, havde vikingerne sat deres præg på befolkning, sprog, handel og administration i Danelagen, som vi kan se i dag.

Det har haft meget stor betydning for Englands udvikling, at vikingerne efterlod en middelklasse af selvejerbønder, der udgjorde et bredere grundlag til betydningsfulde poster end adelsstanden.

Se også

Koordinater: 54°N 1°V / 54°N 1°V / 54; -1

Medier brugt på denne side

Royal Arms of King Frederick IV of Denmark and Norway.svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 3.0
Royal Arms of King Frederick IV of Denmark and Norway, King from 1699 - 1730.
Denmark-Norway and possessions.png
Forfatter/Opretter: Kasper Holl, Licens: CC-BY-SA-3.0
Denmark-Norway and possessions in 1800. Other international borders represent the situation in the 1710s.
England after 886.jpg
Kort over England efter år 886.
Skandinavische Ortsnamen in England.jpg
Forfatter/Opretter: S. Bollmann, Licens: CC BY-SA 3.0
Scandinavian place names in England.