Dalby (Kolding Kommune)
- For alternative betydninger, se Dalby. (Se også artikler, som begynder med Dalby)
Dalby ligger umiddelbart syd for Kolding by i Dalby Møllebæks dalstrøg i Dalby Sogn (Kolding Kommune). I forstaden ligger blandt andet Dalby Kirke, klynger af gårde og bebyggelse med karakter af landsby. Der er udlagt store arealer til boligformål bl.a. 34 grunde til opførelse af lavenergihuse[1] i området. Den lokale skole, Dalby skole, har ca. 300 elever fr 0. til 6. klasse[2].
I de bløde bakkedrag i Dalby ligger kirken på det højeste punkt i landskabet. Området var tidligere domineret af de to store gårde: Akerhus (Webside ikke længere tilgængelig), som er nyrestaureret, og Dalbygård Arkiveret 16. april 2011 hos Wayback Machine, som er under omfattende restaurering. Dalby Møllebæk er grænse mod vest og mod byområderne Brændkjær og Tved. Dalstrøget omkring bækken skaber forbindelse for flora og fauna mellem fjorden og det åbne land[3].
Kilder
- ^ Kolding kommune: Om udstykningen i Dalby Arkiveret 9. oktober 2010 hos Wayback Machine
- ^ Dalby skole: På skoleportalen Arkiveret 7. januar 2010 hos Wayback Machine
- ^ Kolding kommune: Ny faunapassage, Dalby Møllebæk
Spire Denne artikel om geografi i Kolding Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |
Denne artikel om lokaliteten Dalby (Kolding Kommune) kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede. Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. |
Koordinater: 55°28′3″N 9°30′35″Ø / 55.46750°N 9.50972°Ø
Medier brugt på denne side
Map of Denmark with flag.
Forfatter/Opretter: S.Juhl, Licens: CC BY-SA 3.0
Koldinghus er et kongeslot og en borg, der siden opførelsen i 1200-tallet, har spillet en væsentlig rolle i Danmarks historie: som grænseværn, som kongelig residens og borgen husede den lokale statsadministration. Gennem middelalderen medførte beliggenheden, at Koldinghus blev en af landets største og vigtigste borge.Natten mellem 29. og 30. marts 1808 udbrød der brand. På brandens anden dag styrtede en del af Kæmpetårnet ned og Koldinghus blev efterladt som en ruin. I 1536 besteg Christian 3. (1536-59) den danske trone og sammen med sin dronning Dorothea, startede de en fuldstændig ændring af Koldinghus. Alle middelalderlige forsvarsindretninger blev fjernet og ombyggedes og civilt slot, residens for kongen og hans familie i den vestlige del af riget. Gennem de sidste 100 år har ruinen været restaureret flere gange og er nu kulturhistorisk museum. I begyndelsen af 1930´erne var Kæmpetårnet ved at synke i grus, men det lykkedes at skaffe penge til genopførelse af tårnet. Først i 1970´erne iværksattes den endelige og fuldstændige restaurering af Koldinghus. Restaureringen er gennemført under ledelse af arkitekterne Inger og Johannes Exner.