DKW

DKW F1
Audi F103
DKW F102

DKW (forkortelse for blandt andet Dampf-Kraft-Wagen - på dansk "Damp-Kraft-Bil") er et ophørt tysk bil- og motorcykelmærke, Mærket havde danske rødder, idet det blev stiftet af danskeren Jørgen Skafte Rasmussen (1878 - 1964), som i 1916 startede mærket. Virksomheden havde først lavet udstyr til damp-kedler og dampmaskiner, og ideen var altså at lave dampdrevne biler, men med udgangspunkt i nogle små to-taktsmotorer, der også blev navngivet, så de passede med forkortelsen DKW; "Des Knabens Wunsch" (på dansk "Drengens Ønske") og "Das Kleine Wunder" (på dansk "Det Lille Vidunder") blev der først bygget lette motorcykler og dereftere kraftigere motorcykler.

De blev meget populære og midt i 1920'erne var DKW Verdens største motorcykelfabrik.

Fra slutningen af 1920'erne blev der også bygget biler.

Hurtigt fik DKW-bilerne forhjulstræk – i øvrigt som de første serieproducerede biler i Verden – og mærket blev inspiration for mange andre bilmærker, blandt andet fordi bilerne var ENKLE, VELKØRENDE (blandt andet på grund af forhjulstrækket) og forholdsvis BILLIGE at købe og bruge. Bilerne var også LETTE, hvilket blandt andet skyldtes den enkle og relativt lette to-taktsmotor, men også skyldtes, at karrosserierne ofte var delvist opbygget af relativt lette materialer, som træ, læder, kunstlæder og kunststof.

I 1932 blev DKW sammensluttet med 3 andre bilmærker, nemlig Audi, Horch og Wanderer og dannede Auto Union, der som logo havde de fire ringe (en ring for hvert bilmærke), der i dag af de fleste kun kendes som logo for Audi.

Ved Tysklands opdeling efter 2. Verdenskrig, kom "Auto Union" og dermed også koncernens fabrikker i Zschopau og Zwickau til at ligge i Østtyskland. Fabrikkerne var stærkt beskadigede, men resterne dannede baggrund for blandt andet de østtyske bilmærker AWZ ("AutoWerke Zwickau"), Barkas, IFA ("Industriverband Fahrzeugbau", Trabant og Wartburg og motorcykelmærket MZ ("Motorenwerke Zschopau"), som også alle anvendte to-taktsmotorer bygget på DKWs erfaringer.

(Da de svenske SAAB fly-fabrikker efter 2. Verdenskrig begyndte at bygge biler, skete det også med to-taktsmotorer, der var stærkt inspireret af DKWs to-taktsmotorer, og SAAB gik først over til fire-taktsmotorer i 1965-66.)

I 1949/50 blev Auto Union og dermed DKW gendannet i Vesttyskland af nye ejere, og man genoptog produktionen af både motorcykler og biler, herunder nu også varebiler.

Motorcykel-produktionen blev senere opgivet igen midt i 1950-erne, da økonomien i Europa blev bedre, og kunderne hellere ville have små biler.

Auto Union blev i 1960'erne overtaget først af Mercedes-Benz-koncernen og i 1964 af VW (senere kaldetVAG-koncernen), der i dag producerer Audi, VW, Seat, Škoda (og Bugatti).

Kort efter VWs overtagelse blev de karakteristiske to-taktsmotorer opgivet, og den sidste DKW-model, F102, fik en ny firetaktsmotor og blev omdøbt til Audi 60 (internt kaldet Audi F103), som var den første bil efter krigen med Audi-navnet.

Dog fortsatte produktionen af en terrænbil med to-taktsmotor "DKW Munga" til 1968, idet man havde kontrakt med den vesttyske forbundshær ("Bundeswehr") om levering af flere tusinde af disse biler.

Siden har Audi videreført en hel del af DKW's ideer.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

LITTERATUR PÅ DANSK:

"DKW, Bilerne og Motorcyklerne", af Arne A. Jørgensen, Forlaget Motorploven, 2006. ISBN 87-91427-12-6

KLUB I DANMARK:

Dansk DKW Club, stiftet 1975 - www.dkw.dk - med medlemsbladet "Skylleporten".

Medier brugt på denne side

DKW F1 im museum mobile 2001.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 2.0 de
DKW F 102 60PS.JPG
Forfatter/Opretter: L.Kenzel, Licens: CC BY-SA 3.0
DKW F 102 (1965)