Corpus separatum

Corpus separatum er latinsk for "adskilt legeme". FN's delingsplan for Palæstina i 1947 benyttede dette udtryk om en foreslået international administreret zone med Jerusalem og nogle nærliggende byer som Betlehem og Ein Karim.

Det var "med hensyn til dens assosiation med tre verdensreligioner" og derfor "speciel og få separat behandling fra resten af Palæstina og burde være under virksom FN-kontrol".

Planen blev ikke iværksat; i stedet tog Israel og Transjordan kontrol over dele af området. To årtier senere fik Israel under seksdageskrigen kontrol over Østjerusalem og hele Vestbredden og tilføjede straks Østjerusalem som en del af Israel og den samlede administration i Jerusalem, som ikke har grænser som foreslået i corpus separatum og uden Betlehem.

Eksterne henvisninger

Palæstina i det Osmanniske RigeSpire
Denne artikel om Palæstinas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
Palæstinensisk geografiSpire
Denne artikel om Palæstinas geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
Israelsk geografiSpire
Denne artikel om israelsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Medier brugt på denne side

Flag map of the Palestinian territories.svg
Stub image for modern Palestine (West Bank and Gaza strip).
Israel Flag-map.svg
Forfatter/Opretter: Aktron, Licens: CC BY-SA 3.0
Flag-map of Israel in 1949-1967 boundaries
1889 Modern Palestine, shewing Turkish provinces.jpg
Scale: 1:3,000,000. From an 1889 book, Palestine, by Conder.
Gerusalemme, frammento di decorazione architettonica, xvi sec..JPG
(c) I, Sailko, CC BY-SA 3.0
Gerusalemme, frammento di decorazione architettonica, xvi sec.