Dramedy
- Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Dramedy eller Comedy-drama eller dramady (dansk: dramakomedie),[1] er en genre inden for tv, film og teater, som består af lige dele alvor og humor. I Danmark er det seneste eksempel (februar 2012) dramedy-serien Rita.
Historie
Teater
Traditionelt teater lige fra det oldgræske drama var inddelt i to genrer: Komedie og tragedie. En tragedie sluttede med heltens død, mens en komedie handlede om under- eller middelklassen og sluttede med personernes succes. Ordet "drama" blev brugt som et begreb om den handling, der foregik i et teaterstykke. I det 19. århundrede begyndte forfattere/dramatikere som Anton Tjekhov, George Bernard Shaw og Henrik Ibsen at mindske forskellen mellem komedien og tragedien/dramaet.
TV
Skabelsen af radioteater, biografer og i særdeleshed tv gjorde, at det i højere grad var nødvendigt til at markedsføre en udsendelse som enten komedie eller drama. Forskellen på teatret blev derimod mindre og mindre tydelig. Tv-komedier skulle til stadighed være lette og håndtérbare, så seerne ikke blev stillet over for alvorlige og seriøse emner.
I begyndelsen af 1960'erne sendte tv-selskaberne sædvanligvis serier på omkring 30 minutter som komedieserier (i særdeleshed sitcoms – situationskomedier) og tv-serier på omkring 60 minutter, som dramaserier (herunder en lang række genrer som krimi, western, science fiction, samt senere også sæbeoperaer). I dag holder selskaberne stadig fast i de 30-/60-minutter.
Enkelte sitcoms begyndte at inddrage dramatiske momenter i komedien, men det i slutningen af 1960'erne kun er undtagelser, der bekræftede reglen. I USA i 1969 var der en lille del af 30-minuttersserierne, som bevidst begyndte at skifte mellem komedie og drama, samt at sende afsnittene uden publikumslatter (dåselatter). Det samme gjorde også nogle af 60-minuttersserierne som CHiPs i slutningen af 1970'erne til starten af 1980'erne. Sådanne serier er i USA kendt som "comedy-dramaer". The Days and Nights of Molly Dodd, som blev sendt i 1987-1991, var et andet eksempel. De tidlige eksperimenter spillede stor rolle i tv-komedier generelt, og siden har serier (især familie-sitcoms) ofte indeholdt strejf af drama og mere seriøse temaer.
I Danmark var Lykke en vellykket dramedy med 1,4 millioner seere i 2011 og 2012.[1]
Se også
Henvisninger
- ^ a b Kirsten Erlendsson (12. marts 2012). "Tv-chef: Derfor stopper 'Lykke'". B.T. Arkiveret fra originalen 5. september 2017. Hentet 12. marts 2012.
Medier brugt på denne side
Publicity photo from Charlie Chaplin's 1921 movie "The Kid". Pictured are Charlie Chaplin (left) and Jackie Coogan (right). This photograph has been edited by the uploader to reduce JPEG artefacts and remove some dust and scratches