Coca-Cola

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Coca-Cola
TypeCola, sodavand
ProducentThe Coca-Cola Company
DistributørCarlsberg Danmark
OprindelsesstedUSA, Danmark
Hjemmesidewww.coca-cola.com

Coca-Cola er en sodavand produceret af The Coca-Cola Company. Denne læskedrik blev i 1886 opfundet af apoteker Dr. John Stith Pemberton, da han eksperimenterede med at finde en kur for hovedpine. I stedet fik han udviklet en sirup, som i kombination med kulsyre og vand bliver til Coca-Cola.[kilde mangler]

Første gang Coca-Cola blev produceret i Danmark var i 1934-1943. I 1934 producerede Premier Is Coca-Cola[1] og i 1936, var det Wiibroe, der producerede Coca-Cola.[2] Men produktionen blev indstillet på grund af rationering og handelsrestriktioner under 2. verdenskrig. I 1959 kom Coca-Cola igen til Danmark.[3]

Coca-Cola har været officielt tilgængelig i alle lande i verden, undtagen Cuba og Nordkorea, siden 2012, hvor distribution i Myanmar (Burma) blev genoptaget.[4]

Markedsføring

Reklame for Coca-Cola med Hilda Clark fra 1890erne.

Coca-Cola-reklamerne er ofte blevet krediteret for at opfinde det moderne billede af julemanden som en gammel mand i en rød-hvid dragt. Men selv om virksomheden har brugt dette billede siden 1930'erne, var Coca-Cola var ikke det første sodavandsselskab, der brugte dette billede i sin reklame.[5]

Tidligere anvendte Coca-Cola ofte billeder af smart klædte unge kvinder til at sælge sine drikkevarer. Den første reklame af denne type er fra 1895, med den unge skuespillerinde Hilda Clark.[kilde mangler]

Der har i nyere tid været tale om, at Coke Light Taste har et kvindeligheds udtryk, da signalværdien i at drikke produkter med prædikatet "light" ikke er i overensstemmelse med de signaler, mænd ellers ønsker at udsende.[kilde mangler] Derfor har Coca-Cola lanceret Coke Zero Sugar, som i energiprofil og smag minder om Coke Light Taste, men hvor der er ændret i indpakning og produktnavn. Dette skulle få de mandlige kunder til at være mere positivt stemte overfor Coke Zero Sugar end for Coke Light Taste.[kilde mangler] Coke Zero Sugar blev lanceret i Danmark d. 15. januar 2007 efter at være blevet lanceret i store dele af verden i 2006. Blandt andet på grund af Carlsbergs markedsføring blev Coca-Cola Zero Sugar hurtigt en succes.[kilde mangler] I dag er Danmark det land i verden, hvor der bliver drukket mest Coke Zero Sugar per indbygger.[kilde mangler]

Da Coca Cola blev lanceret i Danmark kørte man rundt i lastbiler fyldt med Cola, fra by til by og forærede Cola gratis væk i et forsøg på at få danskerne til at tag den nye søde drik til sig, hvad jo også lykkes.[kilde mangler]

Coca-Cola i Danmark

Første gang Coca-Cola blev produceret i Danmark var i perioden 1934-1943. Men produktionen blev indstillet på grund af rationering og handelsrestriktioner under 2. verdenskrig. I 1959 kom Coca-Cola igen til Danmark.[3] Coca-Cola blev solgt i glasflasker frem til 1990'erne i størrelserne 0,25 liter flaske med kapsel, 0,5 og 1 liter flasker med skruelåg. I 1990'erne udgik 0,5 liter glasflasken af sortimentet og alle andre flasker end 0,25 liter flasken blev fremstillet af plast.

Da Coca-Cola kom til Danmark i anden omgang, i slutningen af 1950'erne, var det udelukkende i 19 cl. glasflasker, der blev distribueret i gule trækasser med 24 stk i hver. Tapperiet var ejet af firmaet DADEKO der lå i forbindelse med SOLBJERG MEJERIERNE på NyelandsvejFrederiksberg. Den tidligere professionelle fodboldspiller, John Hansen ("Lange John") var i mange år salgschef i firmaet.

Forskellen på Coca-Cola Classic, Coca-Cola Light og Coca-Cola Life

Coca-Cola, og sodavand generelt, forbindes med fedme. Coca-Cola Light anses ofte for at være et sundere alternativ til Coca-Cola Classic. Sødemidlet aspartam er imidlertid et ret omdiskuteret produkt. Derfor er der lanceret Coca-Cola Life, som er sødet med steviol. Et andet ankepunkt i relation til sundheden omkring cola er, at disse indeholder så store mængder fosforsyre, at de giver syreskader på tænderne.[6] Se artiklen: "Aspartam" vedrørende helbredsvirkninger for dette sødestof og artiklen: "Sodavand" vedrørende den generelle kritik af sukkerfri sodavand.

Coca-Cola varianter i Danmark pr. 2022

Coca-Cola Classic

 • Coca-Cola

Coca-Cola er en sodavand produceret af The Coca-Cola Company. Denne læskedrik blev i 1886 opfundet af apoteker Dr. John Stith Pemberton, da han eksperimenterede med at finde en kur for hovedpine. I stedet fik han udviklet en sirup, som i kombination med kulsyre og vand bliver til Coca-Cola.[kilde mangler]

 • Coca-Cola Lemon

Coca-Cola Lemon er en variant tilknyttet Coca-Cola Classic-familien, og er med citron-smag. Varianten er kendt i lande som Sverige og Norge, der tidligere er blevet introduceret for varianten.[kilde mangler]

Coca-Cola Light

 • Coca-Cola Light

Coca-Cola Light Taste er det navn, der benyttes på det danske marked for "the Coca-Cola Companys" Diet Coke, som blev lanceret i 1982 i USA. Cola Light (eller Diet) er en sodavand med kunstigt sødemiddel, der i stedet for at være sødet med sukker indeholder kunstige sødemidler, hvor det mest udbredte sødemiddel er aspartam. Det betyder, at Coca-Cola Light er en næsten helt kaloriefri drik. Coke Light indeholder koffein (ligesom den originale Coca-Cola), hvilket gør, at den har en begrænset opkvikkende effekt.

Coca-Cola Zero Sugar

 • Coca-Cola Zero Sugar

Coca-Cola Zero Sugar er ligesom Coca-Cola Classic men ikke tilsat sukker, heraf navnet 'Zero Sugar'. Det er en hypokalorisk (0.3 kcal per 100ml)[7] variant af Coca-Cola, specifikt markedsført til mænd, der associerede "light"-drikke med kvinder.[8] Den bliver markedsført som havende en smag stort set lig Coca-Cola Classic, i modsætning til Coca-Cola Light Taste, der har en anden smagsprofil.[9][10]

 • Coca-Cola Zero Sugar Cherry

Coca-Cola Zero Sugar Cherry (mest kendt som Cherry Coke Zero Sugar) er en sukkerfri version af den normale Coca-Cola med kirsebærsmag. Cherry Coke (med sukker) blev først lanceret i USA i 1985, Cherry Coke blev introduceret i Danmark i 2009. I 2022 valgte Coca-Cola at relancere Cherry Coke som Zero Sugar-version i Danmark.

 • Coca-Cola Zero Sugar Lemon

Coca-Cola Citron Zero Sugar er en variant tilknyttet Coca-Cola Zero Sugar-familien, og er med citron-smag uden sukker. Varianten er kendt i lande som Sverige og Norge, der tidligere er blevet introduceret for varianten.[kilde mangler] Varianten er også kendt i Tyskland og England, men som produkt fra Coca-Cola Light Taste-familien. Denne var også tilgængelig i Danmark i 2007.

Tidligere Coke-produkter i Danmark

 • Coca-Cola Light Taste Lime

Den 29. Januar 2020 meldte Carlsberg ud i en pressemeddelelse, at Coca-Cola Light Taste Lime ville komme til Danmark. Coca-Cola Light Taste Lime er en smag inden for Coca-Cola Light Taste-kategorien. Varianten er bl.a. kendt i lande som USA og England. Varianten udgik fra de danske butikker ved udgangen af 2021.

 • Coca-Cola Light Taste Exotic Mango

Den 29. Januar 2020 meldte Carlsberg ud i en pressemeddelelse, at Coca-Cola Light Taste Exotic Mango ville komme til Danmark Coca-Cola Light Taste Exotic Mango er en smag inden for Coca-Cola Light Taste-kategorien. Varianten er bl.a. kendt i lande som Sverige og Tyskland. Varianten udgik fra de danske butikker i udgangen af 2021.

 • Coca-Cola Energy Classic

Coca-Cola Engery Classic blev introduceret i Danmark i august 2019 og er Coca-Colas første energidrik.[kilde mangler] Coca-Cola Energy Classic indeholder koffein, guarana-ekstrakt, B-vitaminer. Coke Energy Classic udgik i Danmark i 2021.

 • Coca-Cola Energy No Sugar

Coca-Cola Engery No Sugar blev introduceret i Danmark i august 2019 og er Coca-Colas første energidrik uden sukker.[kilde mangler] Coca-Cola Energy No Sugar indeholder koffein, guarana-ekstrakt, B-vitaminer. Coke No Sugar Energy udgik i Danmark i 2021.

 • Coca-Cola Life

Coca-Cola Life er en variant af Coca-Cola som er tilsat stevia og indeholder 35% færre kalorier end den normale røde Coca-Cola.[11] Coca-Cola Life kom første gang til Chile og Argentina i foråret 2013 på prøve.[kilde mangler] Den blev som det første europæiske land introduceret i Storbritannien i september 2014[12] og kom til Danmark d. 1. januar 2016. Coca-Cola Life blev fjernet fra det danske marked i januar 2019 grundet mindre gode salgstal fra Coca-Cola ligesom i Sverige og Norge, hvor varianten nu også er fjernet.

 • Coca-Cola Zero Sugar Kanel

Coca-Cola Kanel Zero Sugar blev introduceret på det danske marked i oktober 2019. Varianten var en blanding mellem Coca-Cola Zero Sugar og Kanel og som allerede var kendt i flere lande i verden, herunder England, USA og Finland. Coke Kanel Zero Sugar var en limited edition-vare i forbindelse med julen, og var derfor kun på markedet i månederne op til julen 2019.

 • Coca-Cola Zero Sugar Hindbær

Coca-Cola Zero Sugar Hindbær blev introduceret på det danske marked i januar 2019. Smagsvarianten var med et strejf af hindbær. Coca-Cola meldte ud i en kommentar på Facebook d. 16. september 2019, at de ville udfase Coca-Cola Zero Sugar Hindbær og erstatte den med Coca-Cola Zero Sugar Citron i Danmark efter mindre gode salgstal.

 • Coca-Cola Classic Vanilla

Coca-Cola Vanilla blev lanceret i Danmark i februar 2013. Sammensætningen af Coca-Cola med vanilje blev testet for første gang i 1982 på en messe i Knoxville, Tennessee, men det var ikke før 2002, at læskedrikken blev lanceret i forskellige dele af verden. Drikken blev fjernet fra det danske marked i december 2018.

 • Coca-Cola Classic Lime

Coca-Cola Lime blev lanceret i sommeren 2006 og var en sammensætning af Coca-Cola og Lime. Varianten var kun tilgængelig i sukker-version. Drikken udgik fra det danske marked i vinteren 2007.

 • Coca-Cola Light Lemon

Coca-Cola Light Lemon var en cola-variant uden sukker, med citron-smag. Coca-Cola Light Lemon blev i sommeren 2007[kilde mangler] sat ud på markedet som prøve produkt i sommertiden. Coca-Cola Light Lemon er ikke længere tilgængelig i Danmark.

 • Coca-Cola Light Plus

Coca-Cola Light Plus var en vitaminberiget cola, der kortvarigt var på det danske marked.[13]

Referencer

 1. ^ Reklamer for Coca Cola. Søgning på Mediestream
 2. ^ Coca-Colas officielle hjemmeside
 3. ^ a b Historien om, hvordan Coca-Cola kom til Danmark, Coca-Cola, hentet 20. december 2019
 4. ^ "Coca-Cola returns to Burma after a 60-year absence". BBC News. 14. juni 2012.
 5. ^ "Coca-Cola's Santa Claus: Not The Real Thing!". Hentet 28. marts 2017.
 6. ^ Food of LIFE:Leksikon:Cola Light
 7. ^ "Coke Zero : Ingredients : Nutrition : GDA - Coca-Cola GB". Coca-cola.co.uk. 2010-04-13. Arkiveret fra originalen 7. juni 2010. Hentet 2014-01-24.
 8. ^ "Should Men's Products Fear a Woman's Touch?". HBS. 2013-11-13.
 9. ^ Coke Zero unveils new ‘taste experiment’ ad - The Drum, 5 April 2013
 10. ^ FAQ: What's the difference between Diet Coke and Coke Zero? Arkiveret 23. december 2010 hos Wayback Machine - Coca-Cola, retrieved 6 April 2013
 11. ^ Ny grøn Coca Cola narrer ingen Arkiveret 15. april 2016 hos Wayback Machine metroxpress, 11. juni 2014.
 12. ^ Grøn cola skal genvinde elendigt salg for Coca-Cola Politiken, 12. juni 2014.
 13. ^ "Sund cola er usund". P3 Nyheder. 13. januar 2009.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

D needed some caffeine (5054009837).jpg
Forfatter/Opretter: miss_yasmina, Licens: CC BY-SA 2.0
So she ordered 2 Diet Cokes (?!) and then a double espresso after lunch.
Coca-Cola Bottle.jpeg
Forfatter/Opretter: User:Nicereddy, Licens: CC0
A classic bottle of Coca-Cola, newly made and purchased.
Cocacola-5cents-1900 edit1.jpg
"Drink Coca-Cola 5¢", an 1890s advertising poster showing a woman in fancy clothes (partially vaguely influenced by 16th- and 17th-century styles) drinking Coke. The card on the table says "Home Office, The Coca-Cola Co. Atlanta, Ga. Branches: Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Dallas". Notice the cross-shaped color registration marks near the bottom center and top center (which presumably would have been removed for a production print run). Someone has crudely written on it at lower left (with an apparent leaking fountain pen) "Our Faovrite" [sic].
The woman who modeled for this artwork was Hilda Clark (1872-1932).
Coca-Cola logo.svg
Wordmark of Coca-Cola, trademarked by The Coca-Cola Company, but because the logo is simply "Coca-Cola", there is no proof as to who originally wrote it. Master Penman Louis Madarasz (1859-1910) was said to have told one of his students that the work was his own. When the work was created, Madarasz had a mail order business, could have illustrated the logo, and the writing style is similar to his. In the book "An Elegant Hand" by William E Henning, it states that Frank Mason Robinson, who was the bookkeeper of the firm, originated the name Coca-Cola and specified that it be written in Spencerian Script. In a 1914 court case, Robinson testified that he was "practically the originator" and that "some engraver here by the name of Frank Ridge was brought into it". Thus the logo itself has no currently copyrightable authorship and its exact creator is unknown. In any case, the trademarked Coca-Cola logo was published numerous times in the United States (its country of origin) before 1923, and so is now ineligible for copyright.