Civilisationens vugge

Civilisationens vugge eller civilisationens begyndelse er et sted og en kultur, hvor civilisationen blev skabt uafhængigt af andre civilisationer andre steder.

Dannelsen af bymæssige bebyggelser (byer) er det primære kendetegn ved et samfund, der kan karakteriseres som civiliseret. Andre karakteristika ved civilisationen omfatter en stillesiddende ikke-nomadisk befolkning, monumental arkitektur, eksistensen af sociale klasser og ulighed og skabelsen af et skrivesystem til kommunikation. Overgangen fra simplere samfund til det komplekse samfund i en civilisation er gradvis.

Forskere anerkender generelt seks civilisationens vugger. Mesopotamien[1], det gamle Egypten, det gamle Indien og det gamle Kina menes at være de tidligste i den gamle verden.[2][3] Civilisationens vugger i den nye verden er Caral-Supe-civilisationen i det kystnære Peru og Olmek-civilisationen i Mexico. Alle civilisationens vugger var afhængige af landbruget til næring (undtagen muligvis Caral-Supe, som oprindeligt kan have været afhængig af marine ressourcer). Alt var afhængigt af, at bønder producerede et landbrugsoverskud for at støtte den centraliserede regering, politiske ledere, præster og offentlige arbejder i civilisationens bycentre.

Mindre formelt bruges udtrykket "civilisationens vugge" ofte til at henvise til andre historiske gamle civilisationer, såsom Oldtidens Grækenland eller Antikkens Rom, som begge er blevet kaldt "den vestlige civilisations vugge".

Tidslinje

Den følgende tidslinje viser en tidslinje af kulturer med de omtrentlige datoer for civilisationens fremkomst (som diskuteret i artiklen) i de fremhævede områder, de primære kulturer forbundet med disse tidlige civilisationer. Det er vigtigt at bemærke, at tidslinjen ikke indikerer begyndelsen af menneskelig beboelse, starten på en specifik etnisk gruppe eller udviklingen af neolitiske kulturer i området - hvoraf nogen ofte fandt sted væsentligt tidligere end fremkomsten af den egentlige civilisation. I tilfældet med Induscivilisationen blev dette efterfulgt af en periode med de-urbanisering og regionalisering og sameksistensen af lokale lokale landbrugskulturer og de pastorale indo-ariere, som kom fra Centralasien.

De angivne datoer er kun omtrentlige, da civilisationens udvikling var trinvis, og den nøjagtige dato, hvor "civilisationen" begyndte for en given kultur, er genstand for fortolkning.

MayaOlmekerAndes civilisationerChavín-kulturenAndes civilisationerNorte Chico-civilisationenJin-dynastiet (265-420)Han-dynastietQin-dynastietZhou-dynastietShang-dynastietErlitou-kulturIndiske mellemkongerigerVedisk periodeInduskulturenDet gamle EgyptenDet gamle EgyptenDet gamle EgyptenDet gamle EgyptenDet gamle EgyptenDet gamle EgyptenIrans historieAssyrienBabylonAkkadiske imperiumSumer

[4] [5] [6] [7]


Se også

Referencer

  1. ^ historienet.dk: 7 grunde til Mesopotamien blev civilisationens vugge, backup
  2. ^ Charles Keith Maisels (1993). The Near East: Archaeology in the "Cradle of Civilization. Routledge. ISBN 978-0-415-04742-5. Arkiveret fra originalen 18. april 2023. Hentet 10. november 2020.
  3. ^ Cradles of Civilization-China: Ancient Culture, Modern Land, Robert E. Murowchick, gen. ed. Norman: University of Oklahoma Press, 1994
  4. ^ wsu.edu: Richard Hooker, Richard Hines: Eqyptian timeline
  5. ^ www-chaos.umd.edu: History Timeline, backup
  6. ^ kamat.com: Timeline of India, backup
  7. ^ wsu.edu: Richard Hooker, Richard Hines: Mesopotamia timeline
  8. ^ 23/12/2000, jp.dk: Civilisationens vugge flytter, backup