Citroën

Citroën
Virksomhedsinformation
SelskabsformSociété par actions simplifiée Rediger på Wikidata
BrancherCommerce de voitures et de véhicules automobiles légers[1], bilindustri Rediger på Wikidata
Grundlagtmarts 1919 Rediger på Wikidata
GrundlæggerAndré Citroën Rediger på Wikidata
HovedsædeUsine PSA de Poissy, Frankrig Rediger på Wikidata
Virksom i
Verdensplan Rediger på Wikidata
ProdukterElkøretøj, bil, erhvervskøretøj Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
140.000 Rediger på Wikidata
EjerStellantis Rediger på Wikidata
ModerselskabStellantis Rediger på Wikidata
DatterselskabCitroën Argentina Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesfr/642050199 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Citroën Traction Avant
Citroën DS5, 2012 HYbrid4

Citroën er et fransk bilmærke og en del af Stellantis-koncernen. Virksomheden har hovedsæde i Saint-Ouen i Seine-Saint-Denis i Frankrig.

Citroën blev grundlagt som en bilfabrik i 1919 af André Citroën. André Citroën var nyskabende på mange områder. De skråtstillede tandhjul i gearkassen blev til et firmalogo – forhjulstræk i 1934 var ligeledes meget nyt og vovet – og den hydropneumatiske affjedring fra 1955 er blevet anvendt af selveste Rolls-Royce-fabrikkerne. Når hertil regnes et helt særligt design ikke blot af bilens ydre, men også af betjeningsgreb mv. – så er der tale om et særligt bilmærke.

Citroën har en vellykket historie i motorsport og er den eneste bilproducent, der har vundet tre forskellige officielle mesterskaber fra den internationale Automobile Federation: World Rally Raid Championship (4 gange), World Rally Championship (8 VM for Konstruktører og 9 VM for Kørere) og World Touring Car Championship (2014).

Historie

Citroën Traction Avant 11 familiale
Citroën 2CV
Citroën DS
Citroën Xantia, Årets Bil i Danmark, i Spanien og i Italien
Citroën C6, 2007
Citroën C4 Picasso, 2007

I 1928 introducerede Citroën det første karosseri helt i stål ved hjælp af nogle dyre maskiner, som blev købt hos det amerikanske bilfirma Chrysler. Det skabte en vis succes, men konkurrenterne (som stadig brugte træ i karosserifremstillingen) fandt på aerodynamiske design af deres biler. Citroën havde ingen mulighed for at ændre sit design – så selvom bilerne solgte godt, fik man tab på grund af lave priser.

Men André Citroën gav ikke op – i stedet udviklede han i 1934 Traction Avant-modellen eller forhjulstræk - den første bil med selvbærende karosseri, hvilke er den måde personbiler er bygget i dag. Modsat myterne var det dog ikke Citroën, som opfandt forhjulstrækket - han var først til at fremstille det i storproduktion.

I 1934 blev gælden dog for stor til, at firmaet kunne køre videre alene, og det blev overtaget af dets største kreditor – dækfirmaet Michelin. Citroën høstede en større succes med forhjulstræk systemet, hvilket reddede firmaet økonomisk i en turbulent mellemkrigsperiode. Firmaet blev en af de væsentlige producenter, der fremstillede biler med forhjulstræk.

Citroën fremstillede biler i Danmark - en variant af varevognen Traction Avant, der blev lempeligere beskattet.[2]

Efter 2. verdenskrig løftede Citroën sløret for deres version af en folkevogn: en 2CV, som så dagens lys på Parisersalonen i 1948. En bil, som skulle blive stort set uændret i produktion i 42 år. Bilen havde dog været længere undervejs. En lille række prototyper blev således udviklet før krigen. Deres kendetegn var bl.a. aluminiums-karrosseri og et meget enkelt design. For at spare vægt og omkostninger var denne model blot udstyret med en enkelt forlygte og ingen afvisere. For at gøre tegngivningen lettere, dette skulle gøres med armene, valgte man at udstyre bilen med klapruder, en detalje, som fulgte produktions-2CV'en helt op til den sidste i 1990. 2CV'en gik under mange øgenavne, bl.a. "Christianiacontainer," "Presset Citron," og "Studenter Jaguar."

2CV blev grundstammen til en hel række bilmodeller, Ami 6, Ami 8, Dyane 4 og 6, varevognene AU, AZU, AK, AKS samt Dyane-varevognen Acadiane. Derudover en række specialmodeller til terrænbrug, f.eks. den to-motors 2CV Sahara og Méharien (med plast-karrosse).

Få år senere duperede Citroën endnu engang en målløs verden, idet man i 1955 præsenterede modellen DS, som var den første bil i verden med det nu legendariske hydropneumatiske affjedringssystem. DS havde ikke blot denne usædvanlige affjedring, men systemet kunne også anvendes til "power-steering" og "power-brake" – alt sammen inden for samme hydrauliske system. Det skabte grundlaget for senere modeller, herunder GS, CX, BX, XM and Xantia, samt C5 og C6-modellerne. Samtidigt var D-modellen den første serieproducerde personbil med skivebremser, hvilket udløste en retssag fra Lucas, som havde leveret bremser til Jaguar-sportsvognen. Lucas tabte sagen, da Citroëns system var helt anderledes opbygget.

I 1965 overtog Citroën det franske bilmærke Panhard, som specialiserede i små, billige biler i stil med(2CV/Ami).

I 1968 fik Citroën kontrol over det eksklusive, italienske mærke Maserati, som skabte grundlaget for en sportsmodel SM med en avanceret Maserati-motor. SM blev grundigt tegnet, som om den var en erstatning til DS-modellen, et investeringsniveau GT-markedet aldrig ville kunne forrente, selv under de bedste omstændigheder. Ydermere var det et ufordelagtigt tidspunkt, med oliekrisen i 1973 og tabet af markedet i USA, hvor Citroën var ude for det store uheld, at justerbar affjedring var ulovligt der i en årrække i 1970'erne. I Danmark blev der solgt to SM-biler.

Firmaet tabte endnu flere penge ved Comotor rotations-motoren (Wankelmotor), da præsentationen faldt sammen med oliekrisen. Citroën var i dyb krise. Mange penge var sat på udviklingen af dyrere modeller, mens de mindre modeller (A-modellerne) stadig var baseret på 2CV-teknik. Omkostningerne ved at udvikle GS, CX, SM, Birotor, Maserati Bora, Maserati Merak, og Maserati Khamsin-modellerne (hver især sande nyskabelser) svækkede firmaet yderligere.

Da bilsalget faldt i 1974, gik Citroën konkurs. Den franske regering frygtede arbejdsløshed og arrangerede at fusionere firmaet med Peugeot. Resultatet blev PSA Peugeot Citroën.

PSA solgte Maserati til DeTomaso i maj 1975, og det italienske firma var ret hurtigt i stand til at skabe en ny model, Bi-Turbo, som solgte i store mængder på grund af det berømte Maserati-image.

Eftersom Citroën havde to nytegnede biler, der begge fik success (GS og CX,) og Peugeot typisk var forsigtig med sin egne finanser, fik PSA overskud fra 1975 til 1979. Efter PSA's køb af de forældede Chrysler Europa-fabrikker, kørte fabrikken med underskud fra 1980 til 1985.

PSA afskaffede ret hurtigt Citroëns ambitiøse forhold til teknik og design, da Peugeot var meget mere konservativ/fornuftig. Citroën forsøgte sig med små modeller, som på længere sigt skulle erstatte A-modellerne, LN, LNA og Visa, men ingen opnåede det ønskede resultat. Der var en grund til, at bilkøberne stadig valgte A-modellerne: De var anderledes.

I 1980'erne blev nye Citroën-modeller lavet på basis af Peugeot-skabeloner. BX fra 1982 brugte stadig det hydropneumatiske affjedringssystem, men motoren var et derivat af Peugeot-motorer. I slutningen af 1980'erne skabte PSA-Gruppen en fælles platform for sin største model XM, som havde meget tilfælles med Peugeot 605, og under overfladen var Xantia fra 1993 næsten identisk med Peugeot 406. I dag er en høj procentdel af komponenterne i biler fra Citroën og Peugeot identiske. I grove træk er det kun karosseridele og dele af interiøret samt Citroëns unikke affjedring, der er til forskel. De fleste reservedele deler endvidere reservedelsnumre. Der findes dog stadig Citroën-modeller, som adskiller sig fra Peugeot på afgørende punkter, nemlig Pluriel og Xsara Picasso.

Citroën har stadig uretfærdigt[kilde mangler] ry for at være unødigt komplicerede. Et ry, de allerede fik med Traction Avant-modellen og for at ruste. Men statistikken over rust viser i dag noget andet, nemlig at de ikke ruster mere end gennemsnittet.[kilde mangler]

Udmærkelser

Citroën XM, Årets Bil i Europa 1990
Citroën C5, Årets Bil i Spanien og i Italien
Citroën C4 Cactus, Årets Bil i Danmark og Spanien 2015
Citroën DS4, Årets Bil i Italien 2012

Årets Bil i Danmark

Årets Bil i USA

Årets Bil i Europa

Mange andre Citroën-modeller fik enten anden eller tredje rang i konkurrencen: Citroën SM i 1971, Citroën AX i 1988, Citroën ZX i 1992, Citroën Xantia i 1994, Citroën C3 i 2003, Citroën C4 i 2005 og Citroën C4 Picasso i 2007.

Årets Bil i Spanien

(*) : Renault Twingo ex aequo i 1994

Årets Bil i Italien 'Auto Europa'

Årets Bil i Irland

Modeller

Citroën Ami 8
Citroën C4, 2010
Citroën DS, 1974
Citroën SM, 1971
Citroën CX, 1982
Citroën C4, 2007


DS : Distinctive Series


Citroën DS3, den mest solgte premium bil i sin kategori
Citroën DS3, den mest solgte premium bil i sin kategori  
Citroën DS4 Sport Chic, C segment
Citroën DS4 Sport Chic, C segment  
Citroën DS5, D segment
Citroën DS5, D segment  
Citroën DS 6WR, SUV segment
Citroën DS 6WR, SUV segment  
Citroën DS 5LS, D segment
Citroën DS 5LS, D segment  

Konceptbiler

  • Citroën Traction Avant 22 CV
  • Citroën G Van
  • Citroën Prototype C
  • Citroën C-60
  • Citroën Project F
  • Citroën Mini-Zup (1972)
  • Citroën GS Camargue (1972)
  • Citroën 2CV Pop (1973)
  • Citroën Prototype Y
  • Citroën C44 (1980)
  • Citroën Karin (1980)
  • Citroën Xenia (1981)
  • Citroën Eco 2000 (1984)
  • Citroën Eole (1986)
  • Citroën Zabrus (1986)
  • Citroën Activa (1988)
  • Citroën Activa II (1990)
  • Citroen AX14KD(~89-91)
  • Citroen AX14BD(track edition)
  • Citroën Citela (1992)
  • Citroën Xanae (1994)
  • Citroën Osmose
  • Citroën Tulip (1995)
  • Citroën C3 Lumière (1998)
  • Citroën C6 Lignage (1999)
  • Citroën Osée
  • Citroën Démonstrateur Pluriel (1999)
  • Citroën C-Crosser (2001)
  • Citroën C-Airdream (2002)
  • Citroën C-Airlounge (2003)
  • Citroën C-SportLounge (2005)
  • Citroën C-Airplay (2005)
  • Citroën C-Buggy (2006)
  • Citroën C-Metisse (2006)
  • Citroën C-Cactus (2007)
  • GT by Citroën (2008)
  • Citroën Hypnos (2008)
  • Citroën DS Inside (2009)
  • Citroën Revolte 2009 (2009)
  • Citroën Metropolis (2010)
  • Citroën Survolt (2010)
  • Citroën Lacoste (2010)
  • Citroën DS Divine (2014)
  • Citroën Ami One (2019)
  • Citroën 19 19 Concept (2019)
  • Citroën My Ami Buggy Concept (2021)
  • Citroën Oli (2022)

Diverse

Firmaets berømte logo med et dobbelt skråtstillet tandhjul stammer fra André Citroëns tidligere arbejder med gearkasser.

André holdt af høje hatte og mente, at man skulle kunne stige ind i en Citroën uden at tage hatten af.

Citroën-huset i Sydhavnskvarteret i København var fra 1927 samlefabrik for Citroën-biler. Efter årtier i anden anvendelse er en af bygningerne igen i Citroën-regi som dansk og skandinavisk hovedkvarter for importørselskabet.

Referencer

  1. ^ Navnet er anført på fransk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "Registreringsafgiftens historie". Arkiveret fra originalen 27. maj 2011. Hentet 2. december 2014.
  3. ^ Citroën C4 Cactus er Årets Bil i Danmark 2015
  4. ^ Citroen C4 Cactus, Coche del Año en España 2015, por un jurado compuesto por 36 periodistas de toda España
  5. ^ a b c d e f g h "Album d'oro 'Auto Europa'". Arkiveret fra originalen 24. oktober 2014. Hentet 31. december 2014.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Citroën Survolt 2.jpg
Forfatter/Opretter: David Villarreal Fernández, Licens: CC BY-SA 2.0
El Citroën Survolt es un prototipo de deportivo biplaza eléctrico presentado en el Salón de Ginebra 2010.
CX 001.jpg
A picture of my Xantia I took on my own. No copyrights, feel free to use.
Citroen C5 2.0 2011 (14207428889).jpg
Forfatter/Opretter: order_242 from Chile, Licens: CC BY-SA 2.0
Citroen C5 2.0 2011
Citroen DS21 Cabriolet ca 1967.jpg
Forfatter/Opretter: Charles01, Licens: CC BY-SA 3.0
Citroen DS21 Cabriolet at Knebworth Classic Car Show
According to the UK government database for taxing cars, this car was manufactured in 1962 but first registered in the UK in 2003. The steering wheel is on the left which confirms that when first registered it was almost certainly first registered outside the UK (maybe in Benelux or even France). BUT the arrangement of the front lights is consistent with the cars produced by Citroen in 1966/67. So ... even though the data on the UK government's tax data base are not always correct (and sometimes ridiculously wrong), the most likely scenario is that the car was indeed manufactured in 1962 and the front lights were changed in or after 1966.
Paris - Retromobile 2014 - Citroën SM Mylord Cabriolet Chapron - 1975 - 004.jpg
Forfatter/Opretter: Thesupermat, Licens: CC BY-SA 3.0
Une Citroën SM Mylord Cabriolet Chapron exposée lors du salon Retromobile 2014
Citroën Hypnos 002.jpg
Forfatter/Opretter: Ascaron, Licens: CC BY-SA 3.0
Citroën Hypnos
1982 Citroen CX Prestige.jpg

Citroën CX

I took this photo in a public location.
Citroën Ami 8 -IMG 2764.jpg
Forfatter/Opretter: JoachimKohlerBremen, Licens: CC BY-SA 4.0
Citroën Ami 8
Citroën dealership, Chingford, Waltham Forest, London 1.jpg
Forfatter/Opretter: Acabashi, Licens: CC BY-SA 4.0
Robins & Day Citroën dealership on Chingford Road in Chingford, London, England.

Mobile device view: Wikimedia (as at January 2020) makes it difficult to immediately view photo groups related to this image. To see its most relevant allied photos, click on Chingford, and this uploader's Buildings in London. You can add a click-through 'categories' button to the very bottom of photo-pages you view by going to settings... three-bar icon top left.
Desktop view: Wikimedia (as at January 2020) makes it difficult to immediately view the helpful category links where you can find images related to this one in a variety of ways; for these go to the very bottom of the page.

This image is one of a series of date and/or subject allied consecutive photographs kept in progression or location by file name number and/or time marking.
Camera: Panasonic Lumix DMC-TZ90
Software: File lens-corrected, optimized, perhaps cropped, with DxO PhotoLab 2 Elite, and likely further optimized with Adobe Photoshop CS2.
Citroën Traction Avant.JPG
(c) Theo, CC BY-SA 3.0

Citroën traction avant 11 familiale. Foto gemaakt op Koninginnedag 2005 in Velp (Gld) JF-03-VF

nl:Categorie:Afbeelding auto
De l'avant - Flickr - besopha.jpg
Forfatter/Opretter: besopha, Licens: CC BY-SA 2.0
Vue de devant d'une ID
DS 6WR 01 Auto China 2014-04-23.jpg
Forfatter/Opretter: Navigator84, Licens: CC BY-SA 3.0
DS 6WR photographed at the Auto China 2014, Beijing, China.
Citroën 15-6 5 2012.jpg
Forfatter/Opretter: Bengt Nyman, Licens: CC BY 2.0
Citroën car club Vaxholm May 2012
CitroenC-Metisse21.JPG
Forfatter/Opretter: Ton1~commonswiki, Licens: CC BY-SA 3.0
Mondial de l automobile de Paris (October 2006)
Citroen C4 (coupe) (first generation) (rear), Kuala Lumpur.jpg
Forfatter/Opretter: User:Two hundred percent., Licens: CC BY-SA 3.0
Rear quarter view of a first generation Citroën C4 coupé in Imbi, Kuala Lumpur, Malaysia.
Citroen 2022.svg
New logo of Citroën
DS Divine concept Mondial de l’Automobile de Paris 2014-3.JPG
Forfatter/Opretter: Mohatatou, Licens: CC BY-SA 4.0
DS Divine concept au Mondial de l’Automobile de Paris 2014
Citroen GT.JPG
Forfatter/Opretter: Thomas doerfer, Licens: CC BY 3.0
Citroën GT
2013-03-05 Geneva Motor Show 8142.JPG
(c) Norbert Aepli, Switzerland, CC BY 3.0
Citroën DS 5 at the Geneva Motor Show 2013 (photos taken on the first press day)
Citroën-C4 Mk2 Front-view.JPG

Subject: Citroën C4 Mk2
Date:December 5th, 2010
Event: Bologna Motor Show 2010
Place/Country: Bologna, Italy

I release all rights in the public domain.
2013-03-05 Geneva Motor Show 8137.JPG
(c) Norbert Aepli, Switzerland, CC BY 3.0
Geneva Motor Show 2013 (photos taken on the first press day)
DS 5LS China 2014-04-15.jpg
Forfatter/Opretter: Navigator84, Licens: CC BY-SA 3.0
DS 5LS photographed in Chengdu, Sichuan province, China.