Chiang Kai-shek

Chiang Kai-shek
Jiang Jieshi2.jpg
Personlige detaljer
Født31. oktober 1887
Xikou, Kina
Død5. april 1975 (87 år)
Taipei, Taiwan
DødsårsagLeverkræft
GravstedCihu Mausoleum
Politisk partiKuomintang
ÆgtefællerSoong May-ling (1927-1975)
Chen Jieru (1921-1927)
Mao Fumei (1901-1927)
Yao Yecheng (1911-1927)
Uddannelses­stedMilitærakademiet i Baoding
ReligionMetodisme, kristendom
UnderskriftChiang Kaishek signature.svg
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Chiang Kai-shek (født 31. oktober 1887, død 5. april 1975) var lederen af Republikken Kina (Taiwan) fra 1928 til sin død i 1975.

Chiang Kai-Shek er hans europæiske navn, men på mandarin er han kendt som Jiang Jieshi (蒋介石).

Chiang Kai-shek, en person med stærke antikommunistiske holdninger, var en af lederne af det nationalistiske parti Guomindang, der blev dannet I 1912 som en fortsættelse af den Revolutionære Alliance. Trods partiets antikommunistiske holdninger var Chiang Kai-shek indstillet på at samarbejde med Kinas kommunistiske parti for at vælte deres fælles fjende, Yuan Shi-kai, og partierne samarbejdede fra 1921-1927.

Da frontlederen, Sun Yat-sen, fra Guomindang partiet, afgik ved døden i 1925, blev Chiang Kai-shek den øverste leder af partiet. Chiang Kai-shek vendte sig i 1927 mod Kinas kommunistiske parti, hvormed han sendte militære tropper omkring byen Shanghai, hvor flere af de kommunistiske ledere befandt sig. Chiang Kai-sheks soldater, partiets tropper, massakrerede de tilstedeværende kommunister og fagforeningsfolk i Shanghai. Dette blev begyndelsen til den efterfølgende 22-årige borgerkrig (1927-1949).

Chiang Kai-Shek arbejdede i de følgende ti år på at skabe en moderne Guomindang-stat, og Sun Yat-sens idealer om et kinesisk demokrati blev derfor skubbet i baggrunden. Chiang Kai-Shek havde skabt et korrupt militærdiktatur. Kommunisterne samt alle andre oppositionsgrupper blev forfulgt. Chiang Kai-Sheks Guomindang-styre endte i en udplyndring af de fattige bønder. Chiang Kai-Sheks forsøg på at styre Kina i en vestlig retning med en moderne Guomindang-stat, gik den forkerte vej, da bønderne, efter udplyndringen, skiftede part til kommunisterne. Japan greb ind i 1931. Mens borgerkrigen raserede, befriede japanerne Manchuriet med landets mange råstoffer. Dette medførte, at Chiang Kai-shek blev endnu mere besluttet på hurtigt at gøre op med Kinas kommunistparti, således, at han kunne fokusere sine militære styrker på at forsvare og bekæmpe den japanske hær. Borgerkrigen "indstilledes" for en periode i 1937-1945, hvor Guomindang og kommunisterne mere eller mindre samarbejdede for at uddrive den japanske hær.[1]

Kilder

  1. ^ Ansigt til ansigt med kineserne af Jens-Peter Fage Madsen
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.


KinaSpire
Denne biografi om en kineser er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi

Medier brugt på denne side

GreatWallTower.jpg
Forfatter/Opretter: Leonard G., Licens: CC SA 1.0
The Great Wall near Beijing. Fifth tower west of Badaling Pass, taken from fourth tower. Typical watchtower.
Bordered Yellow Banner.svg
Forfatter/Opretter: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Eight Banners of the Qing Dynasty. Bordered Yellow Banner
Jiang Jieshi2.jpg
Chiang Kai-shek
Chiang Kaishek signature.svg
Chiang Kai-shek Signature