Carlsberg Byen

Carlsberg Byen
København
Carlsberg Byen ligger i København
Carlsberg Byen
Carlsberg Byen
Carlsberg Byens beliggenhed på Vesterbro, København

55°40′2.85″N 12°31′54.99″Ø / 55.6674583°N 12.5319417°Ø / 55.6674583; 12.5319417

Overblik
Bydel:Vesterbro
Postnr.:1799 København V
Kommune:Københavns Kommune
Sogn(e):Valby Sogn mod vest og Vesterbro Sogn øst for bl.a. Bohrs Gade[1]
Dobbeltporten set fra syd mod Ny Carlsberg
Dobbeltporten set fra syd mod Ny Carlsberg
Dobbeltporten set fra syd mod Ny Carlsberg
Elefantporten set fra modsat sideEn af fire elefanter der bærer elefantporten.
Oversigtskort
Carlsberg Byen ligger i Region Hovedstaden
Carlsberg Byen
Carlsberg Byen
Carlsberg Byens beliggenhed på Vesterbro, København

Carlsberg Laboratorium på Gl. Carlsbergvej, en del af Carlsberg Forskningscenter.
Hjørnet ved vesterfælledvej før nedrivningen begyndte og Bohrs Tårn blev opført.
Mineralvandsfabrikken skal huse både kontorer og lejligheder i 2020. (Billede fra 2017)
Eksempel på nye boliger i området.
Skyline. Carlsberg Byen set fra Dybbølsbro
De hængende haver som vender mod J.C. Jacobsens Have
Det grå hus på pladsen
"Bag Elefanterne"

Carlsberg Byen er et område på grænsen mellem Valby og Vesterbro i København som siden 1847 har været hjemsted for bryggerigruppen Carlsberg. Området opstod i 1847, da J.C. Jacobsen grundlagde sit oprindelige bryggeri på området. Den første brygning skete den 11. november samme år og der har været uafbrudt produktion frem til 30. oktober 2008, hvor den sidste brygning blev gennemført. Det samlede område er på mere end 30 hektar og er nu under udvikling til en ny bydel med butikker, skoler og lejligheder. Området forventes færdigudviklet i 2024.[2]

Carlsberg Byens masterplan, som danner grundlaget for bydelens udvikling, blev i 2009 fremhævet som verdens bedste masterplan.[3] Carlsberg Byen udnævnes ofte af internationale medier, som et af Europas og Københavns mest interessante nye byområder; her fremhæves bl.a. området særlige arkitektoniske sammensmeltning af det historiske og det moderne, og de kulturelle og gastronomiske oplevelser. [4]

Flere af Carlsberg Byens nyopførte boliger og ejendomme har været fremhævet for deres arkitektoniske kvaliteter, og været indstillet til eller vundet arkitekturpriser. [5] [6] [7]

Projektets byudvikling har også mødt kritik, herunder for at have skæmmet et tidligere flot historisk byområde[8] og manglen på byliv og butiksdød[9]. I dag er flere butikker, caféer og restauranter åbnet i takt med kvarterets udvikling[10], hvor mange bor, arbejder og opholder sig dagligt.

Historie

Gamle Carlsberg

Det første bryggeri som blev opført læ for enden af vore dages Gamle Carlsberg Vej, ved viadukten over jernbanen. Udover selve bryggeriet blev ligeledes bygget en bolig til J.C. Jacobsen og hans familie, det nuværende Carlsberg Akademi.[11] Øst for det oprindelige bryggeri blev senere opført Anneksbryggeriet (også kendt som Mellembryggeriet), som først blev forpagtet til sønnen Carl Jacobsen, men senere lagt under det oprindelig bryggeri. Området blev afrundet ved opførelsen af den nye hovedport ved Pasteursvej.

Nord for nuværende Gamle Carlsberg Vej blev opført dels en embedsbolig til Erhard Kogsbølle og siden Carlsberg Laboratorium. En del af de øvrige ejendomme i området blev opkøbt af Carlsberg og anvendt til forskellige formål.

Ny Carlsberg

Sønnen Carl Jacobsen opførte sit eget bryggeri, Ny Carlsberg, omkring den nordlige del af den nuværende Ny Carlsberg Vej. Bryggeriet blev først anlagt på området mellem Gamle Carlsberg og Ny Carlsberg Vej, men da produktionen ikke kunne rummes her, blev også bygget øst for Ny Carlsberg Vej og bygningerne blev forbundet med Elefantporten og Dobbeltporten.

Moderne Carlsberg

Det såkaldt moderne Carlsberg er vokset frem siden 2013, hvor der blev iværksat nye byggerier på det gamle bryggeriområde. Det nye byggeri er centreret dels med området omkring kedelhus og kraftværk, siden med flere tappeanstalter, bl.a. NyTap med godsbanegården Station Hof i nederste niveau. Malteri og Silo vest for Ny Carlsberg Vej over det moderne byggeri i 1980'erne med tappehal og palletering og sidst med nedlæggelsen af en del af Jerichausgade for at bygge et depot.

Beliggende umiddelbart syd for Gl. Carlsberg, parallelt med haven for Carlsberg Akademi ligger bygningen Tap E på området for det tidligere Bryggeriet Alliance. Området er overtaget fra Alliance i hhv. 1891 og 1913 indeholdende mineralvandsfabrik, aftapningsanstalt og bryggeri. Produktionen på aftapningsanstalten indstilledes i forbindelse med indvielsen af Gl. Tap i 1903. Området blev siden ryddet og den store hvide bygningskrop opførtes som mineralvandsfabrik. Efter udflytningen af produktionen til Tuborg i Hellerup omlagdes bygningen til Eksport tappekolonne og herfra stammer navnet Tap E. Bygningens sidste formål inden afviklingen af produktionen var som dåsetappekolonne.

Kongens Bryghus

Området for det tidligere bryggeri i Rahbeks Allé blev omdannet til Kongens Bryghus og i forbindelse med fusionen af De forenede Bryggerier og Carlsberg i 1970 kunne områderne sammenlægges.

I dag

Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S (tidligere en del af Carlsberg A/S under navnet Carlsberg Ejendomme) forestår udviklingen af bykvarteret. I Carlsberg A/S’ ejertid startede projektet under navnet Vores By, men blev senere omdøbt til "Carlsberg Byen". Dette nye navn er et eksempel på særskrivning i moderne danske egen- og stednavne.

Indtil midten af 2020'erne vil Carlsberg Byen blive byudviklet og bebygget efter det danske arkitektfirma Entasis’ masterplan. Planen vandt førsteprisen som verdens bedste masterplan på World Architecture Festival[12] i Barcelona i 2009. Den er inspireret af de historiske bykerners kvaliteter. Nyt, moderne og bæredygtigt byggeri vil dermed indgå i samspil med de historiske Carlsberg-bygninger, hvoraf mange er fredede eller bevaringsværdige.

Kontorer og nye boliger

I alt vil der blive opført ca. 3.000 boliger. Boligerne vil komme til at udgøre 45-60 pct. af de 600.000 etagemeter, der planlægges bebygget i hele Carlsberg Byen. De øvrige etagemeter vil blive bebygget med erhverv, butikker, kultur, idrætsfaciliteter og institutioner. Første etape var etableringen af et 82.000 etagemeter stort byggeri, der blandt andet indeholder et moderne campusområde for Københavns Professionshøjskole med 10.000 studerende. Byggeriet omfatter desuden butikker, boliger og kontorer og er beliggende ved siden af den nye S-togsstation Carlsberg Station.[13] I 2017 blev det første nye område færdig. Området omkring Carlsberg Station og det 100 meter høje Bohrs Tårn, indviet. Der er åbnet en lang række butikker i området, herunder supermarkeder, caféer, m.v.

Kritik af byudviklingen

Projektet er blevet kritiseret for sin tilgang til byudvikling, herunder for at have skæmmet et tidligere flot historisk byområde.[14] Dette er især sket ved at opføre et stort antal højhuse, som dominerer det følsomme historiske område.[15]

Carlsbergbyen har fældet et stort antal træer på området, deriblandt flere bevaringsværdige træer i modstrid med lokalplanen.[16][17] Efterkommerne af Carlsberg valgte senere at donere 80 træer for at genskabe de originale trærækker i bydelen.[18]

I 2019 berettede Ekstra Bladet, at der var en udbredt mangel på byliv og butiksdød med flere butikker, der allerede havde måttet lukke igen. Ud af omkring ti butikker på Tapperitorvet og Humletorvet havde seks drejet nøglen om eller var flyttet fra bydelen igen. De erhvervsdrivende klagede over en høj husleje sammenholdt med et fejlestimat af, hvor mange mennesker, der ville besøge bydelen, som grunden til butikslukningerne.[19]

Arkitekturen kritiseres for at minde om noget der er opført i 1970'erne med især Bohrs Tårn, og har af visse kritikere modtaget voldsom kritik for sin "lortebrune" facade.[20] Bohrs Tårn blev i 2019 nomineret til Københavns grimmeste bygning.[21]

Der er udbredt bekymring for de voldsomme skyggeeffekter af den tætte placering af ni meget høje højhuse. Beboere på Vesterbro har beskrevet byggeriet som en "løftet, grim pegefinger".[21]

Carlsberg Byens udvikling frem mod 2024

Liste over hvornår de forskellige nye bygninger forventes at stå færdige.

NB: Listen herunder bør opdateres, da bygninger og pladser færdiggøres løbende

Færdige bygninger

2018

  • Europaskolen Copenhagen
  • Harild Hus
  • Rahbek Hus
  • Heiberg Huse
  • Bindesbøl Hus
  • Købke Hus
  • Krøyer Hus

2019

2020

2021

  • Caroline Hus
  • Bønecke Hus
  • Dahlerups Tårn
  • Fristrup Hus
  • Tuxens Tårn

2022

2024

Hele bykvarteret burde stå færdig med butikker, kontorer og gadenavne og pladser som Bohrs Gade og J.C Jacobsens gade og Bryggernes Plads, der bliver en af de helt store pladser i det nye kvarter.

Ejerforhold

Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, der står for udviklingen af området blev etableret den 1. maj 2012.

Ejerkredsen består af: PFA Pension (30%), Carlsberg A/S (25%), Nordea Pension (22,5%) og Pensam (22,5%)

Områdekort

 
Bygninger
Gader
Pladser
.. med Halmlageret
Højhuse / 'Tårne'
Områder
Historiske bygninger
Andre geværdigheder
.. med "De hængende haver"

Galleri

Referencer

  1. ^ ""Spatialmap" (SDFE kortviser)". Klimadatastyrelsen. hos Sdfekort.dk, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering : ('Administrative grænser' → 'Sognegrænser' → zoom ind)
  2. ^ Området forventes færdigudviklet i 2024: "Når Carlsberg Byen står færdig i 2024, bliver ..." fra Carlsbergbyen.dk
  3. ^ Udvikling af Københavns nye bykvarter
  4. ^ International hyldest af Carlsberg Byen
  5. ^ https://www.carlsbergbyen.dk/nyheder/2021/11/ec-hansen-hus-nomineret-til-store-arne
  6. ^ Theodora Hus hyldes af verdens største arkitekturmagasin
  7. ^ Bygninger i Carlsberg Byen er nomineret til arkitekturpris
  8. ^ Selv en elefant kan knækkes
  9. ^ Carlsberg Byen lukker populære kulturtilbud på stribe - politiken.dk
  10. ^ Berlingske, "Ny københavnerrestaurant vil reformere den klassiske brunch" [1]
  11. ^ 'Carlsberg Akademi' hos Carlsbergfondet.dk
  12. ^ Dansk Arkitektur Center
  13. ^ Magasinet KBH
  14. ^ Systematisk ødelæggelse af Carlsberg Byen - Debatindlæg - Debat
  15. ^ Teknik- og miljøborgmester i hård kritik af Carlsberg Byen
  16. ^ 7 beskyttede træer er på mystisk vis forsvundet ved Carlsberg Byen: »Er det Det Vilde Vesten?« politikenbyrum.dk 23. januar 2020.
  17. ^ "Arkiveret kopi" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 15. februar 2021. Hentet 19. juni 2020.
  18. ^ Carlsberg-efterkommere donerer stor gave til Carlsberg Byen - Carlsberg Byen
  19. ^ Butikker flygter fra prestigeprojekt: - Vi skulle bare væk – Ekstra Bladet
  20. ^ Carlsberg — probably the best development in Copenhagen | Page 59 | SkyscraperCity
  21. ^ a b Nomineret til Københavns grimmeste bygning: »Bohrs Tårn er det mest uambitiøse byggeri i København til dato«

Se også

Eksterne henvisninger


Tidslinje for Carlsberg Byen
11. november1847Carlsberg i Valby tages i brug
1903Tappehallen Gl. Tap på Vesterfælledvej indvies og aftapningen af øl på Alliance indstilles
1922Opførelsen af den nye mineralvandsfabrik på det tidligere Alliance område indledes
30. oktober2008Sidste brygning på Carlsberg i Valby
Samlet Carlsberg tidslinje

Medier brugt på denne side

Map of Copenhagen with surroundings.png
Forfatter/Opretter: OSM contributors, Licens: CC BY-SA 2.0
Map of Copenhagen with surroundings
Denmark Capital Region location map (ca).svg
Forfatter/Opretter: Erik Frohne, Licens: CC BY-SA 3.0
Location map of the Capital Region in Denmark, color adjusted

Equirectangular projection, N/S stretching 177 %. Geographic limits of the map:

  • N: 56.20° N
  • S: 54.90° N
  • W: 11.70° E
  • E: 15.20° E
Carlsberg Byen.jpg
Forfatter/Opretter: SEB2700, Licens: CC BY-SA 4.0
Viser Dahlerups Tårn i baggrunden, med Carls tårn under konstruktion i foregrunden.
Det Grå Hus (Carlsberg).jpg
Forfatter/Opretter: Ramblersen2, Licens: CC BY-SA 4.0
Det Grå Hus in the Carlsberg area of Copenhagen, Denmark
Carlsberg Byen OpenStreetMap 01.png
Forfatter/Opretter: OpenStreetMap contributors, Licens: CC BY-SA 2.0
Kort over området omkring Carlsberg Byen i København, Danmark
Carlsberg Enghave.JPG
Forfatter/Opretter: User:Nillerdk, Licens: CC BY-SA 3.0
Bygningen er nedrevet. På området er nu blandt andet Carlsberg Station, taget i brug 3. juli 2016, et højhus (Bohrs Tårn) og professionshøjskolen UCC, Campus Carlsberg (Se File:Carlsberg Station opening 07.jpg)
Carlsberg Station opening 08.jpg
Forfatter/Opretter: Leif Jørgensen, Licens: CC BY-SA 4.0
The opening of the S-train station Carlsberg Station in Copenhagen. The station right before the opening. In the background the high-rise Bohrs Tårn.
Carlsberg Hanging Gardens.jpg
Forfatter/Opretter: Thomas Angermann from Copenhagen, Denmark, Licens: CC BY-SA 2.0
Carlsberg Hanging Gardens in the J. C. Jacobsen Garden in the Carlsberg area of Copenhagen, Denmark
Kopenhagen Carlsberg.JPG
Forfatter/Opretter: The original uploader was Steffen M. at tysk Wikipedia., Licens: CC BY-SA 3.0
Bygninger på Carlsberggrunden hvor Bohrs Tårn blev bygget i 2017
Allerbagest skimtes siden af "De Hængende Haver" som vender ud mod J.C. Jacobsens Have
55° 39′ 49.32″ N, 12° 32′ 7.8″ E / 55.6637°, 12.5355°
Carlsberg-tankflytning1.jpg
Carlsberg, gærtanke flyttes fra Valby til Fredericia
Tap E (Carlsberg).jpg
Forfatter/Opretter: Marek Kubica from Copenhagen, Denmark, Licens: CC BY-SA 2.0
The Tap E building in Carlsberg, Copenhagen, Denmark
Elefantporten Ny Carlsberg.jpg
Forfatter/Opretter: malouette from Frederiksberg / Copenhagen, Denmark, Licens: CC BY-SA 2.0
Elefantporten at Carlsbergbryggeriet, København. Arkitekt: Vilhelm Dahlerup, 1901. Lavet af Bornholms granit.
CarlsbergByen Dybbølsbro 2024.jpg
Forfatter/Opretter: SEB2700, Licens: CC BY-SA 4.0
Viser tårnene i Carlsberg Byen set fra IKEA, dybbølsbro. Billedet er taget september 2024.