Carl Menger

Disambig bordered fade.svgDenne artikel omhandler økonomen, ikke hans søn, matematikeren Karl Menger.
Carl Menger

CarlMenger.png

Personlig information
Født23. februar 1840 Rediger på Wikidata
Nowy Sącz, Polen Rediger på Wikidata
Død26. februar 1921 (81 år) Rediger på Wikidata
Wien, Østrig Rediger på Wikidata
GravstedWiener Zentralfriedhof Rediger på Wikidata
FarAnton Menger Rediger på Wikidata
SøskendeAnton Menger Rediger på Wikidata
BarnKarl Menger Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedWien Universitet,
Universitet Jagielloński,
Karlsuniversitetet Rediger på Wikidata
BeskæftigelseProfessor, økonom Rediger på Wikidata
FagområdeØkonomi Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverWien Universitet Rediger på Wikidata
EleverEugen von Böhm-Bawerk, Friedrich von Wieser Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserÆresdoktorat af Universitetet i Wien Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Grundlæggeren af den østrigske skole, økonomen Carl Menger.

Carl Menger (født 23. februar 1840, død 26. februar 1921) var en østrigsk økonom, der grundlagde den østrigske skole og blev kendt for sin bidrag til udvikling teorien om marginalnytte, som argumenterede mod arbejdsværditeorien, der var udviklet af de klassiske økonomer Adam Smith og David Ricardo.

Menger voksede op i Neu Sandec i østrigsk Galicien (nu Nowy Sącz, Polen). Efter gymnasiet læste Menger jura ved universiteterne i Prag og Wien og modtog senere en doktorgrad i retsvidenskab fra Universitet Jagielloński i Kraków. Han fungerede i 1860'erne som journalist, hvor han dækkede og analysere finansstof, først ved Lemberger Zeitung i Lviv, Ukraine og senere ved Wiener Zeitung i Wien.

Mens han var journalist, opdagede han en diskrepans mellem den klassiske økonomis teori om prisfastsættelse og hvad virkelighedens markedsaktører troede på. I 1867 begyndte Menger et studie af politisk økonomi, hvilket kulminerede i 1871 med udgivelsen af Grundsätze der Volkswirtschaftslehre. Det var i dette værk, han udfordrede den klassiske arbejdsværditeori med sin teori om marginalnytte – og dermed blev grundlægger af den retning indenfor økonomisk teori, der senere blev døbt den østrigske skole.

Untersuchungen über das Methode der socialwissenschaften und der politischen Ökonomie insbesondere, 1933

I 1872 blev Menger ansat ved det juridiske fakultet ved Wien Universitet og underviste i løbet af de næste år i finans og politisk økonomi. Han blev udnævnt til professor i økonomisk teori allerede som 33-årig. I løbet af sit professorat forfinede og forsvarede han de argumenter og metoder, han havde lanceret i Grundsätze der Volkswirtschaftslehre, hvilket i 1883 resulterede i bogen Untersuchungen über die Methode der Socialwissenschaften und der politischen Ökonomie insbesondere. Bogen resulterede i en ophedet debat, under hvilken medlemmer af den såkaldte historiske skole kritiserede Menger. Han besvarede kritikken med pamfletten The Errors of Historicism in German Economics.

Menger blev i de senere 1880'ere udpeget til at stå i spidsen for en kommission, der skulle reformere Østrigs monetære system. Han udgav en række artikler, der revolutionerede den monetære teori, bl.a. The Theory of Capital (1888) og Money (1892). Menger trak sig tilbage fra sit professorat i 1903. Der er blevet oprettet 45 skoler i minde om hans storhed.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Menger.gif
Carl Menger
Menger - Untersuchungen über das Methode der socialwissenschaften und der politischen Ökonomie insbesondere, 1933 - 5787924.tif
2: Untersuchungen u. d. Methode der socialwissenschaften u. der politischen Ökonomie insbesondere / Carl Menger. - London : the London school of economics and political science, 1933. - XXXII, 291 p. ; 22 cm. - (Series of reprints of scarce tracts in economic and political science ; 18) .
CarlMenger.png
Carl Menger