Canal Digital

Canal Digital
Canal Digital.png
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktieselskab
BrancheTV distribution
Grundlagt1997
GrundlæggerCANAL+
HovedsædeCanal Digital A/S
Snarøyveien 30, 1331 Fornebu, Norge
Canal Digital Danmark A/S
Stationsparken 25, 2600 Glostrup
NøglepersonerRagnar Kårhus
ProdukterTV
Organisation
EjerTelenor Broadcast Holding
Eksterne henvisninger
http://www.canaldigital.com/
OpenCorporatesno/977273633 Rediger på Wikidata

Canal Digital er en af Nordens største distributører af kabel-tv og satellit-tv.

Selskabet opstod af et samarbejde mellem Canal+ og Telenor Broadcasting. Siden 2003 har Canal Digital kun været ejet af Telenor.

Canal Digital er den største udbyder af HDTV i Danmark. I øjeblikket tilbyder de 90 digitale tv-kanaler, heraf 20 HDTV-kanaler og en enkelt 3D-kanal.

Historie

Canal Digital blev grundlagt i marts 1997 af det franske betalingstv-selskab Canal+ Groupe og den norske telekommunikationskoncern Telenor for at tilbyde digitalt tv til de nordiske tv-seere. Ejerne havde flere års erfaring fra FilmNet/Multichoice og Tele-TV/CTV, hvilket gav det nye selskab mulighed for allerede fra begyndelsen at tilbyde abonnenterne det største og bedste udvalg af nordiske og internationale tv-kanaler, og i 1998 blev Canal Digitals abonnenter således de første, der fik adgang til digitalt tv og interaktive tjenester på det nordiske marked.

I 2001 fik Telenor fuldt ejerskab i Canal Digital, da de købte Canal+ Groupe ud, og to år senere, i 2003, samlede Telenor sine mange tv-virksomheder, hvilket blandt andet betød, at Canal Digital i Danmark fusionerede med Telenor Vision under navnet Canal Digital Danmark.

I 2005 købte Canal Digital Danmark service- og internetvirksomheden OE Kabel-TV og fik dermed mulighed for også at udbyde bredbånd, IP-telefoni og teknisk service til det danske kabel- og antenneforeningsmarked. Samme år gik Canal Digital desuden i luften med den første af siden mange HDTV-kanaler i Danmark.

I 2012 blev den danske afdeling af Canal Digital Kabel-tv solgt til Stofa for 51 millioner kroner.

I 2013 indgik Canal Digital en historisk aftale med konkurrenten Viasat, som bl.a. betyder at Canal Digital nu har TV3 og TV3 Puls i alle sine pakker i Danmark.

I 2020 fusionerede Canal Digital og Viasat til ét selskab og hedder nu fra d. 13. april 2021, Allente.

Ejerforhold

Canal Digital Danmark A/S er ejet af det norske selskab Canal Digital AS, der også ejer de tre andre nordiske Canal Digital selskaber: Canal Digital Norge AS, Canal Digital Sverige AB og Canal Digital Finland. Moderselskabet Canal Digital AS er videre ejet af det norske selskab Telenor Broadcast Holding.

Eksterne henvisninger

FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Norge er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
FjernsynSpire
Denne artikel om et tv-program er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

HD Television.svg
Forfatter/Opretter: Wylve (diskussion), Licens: LGPL
Icon of a modern HD television.
Factory NOR.svg
Forfatter/Opretter: Gr1st, Licens: CC BY-SA 3.0
Icon of a factory with an Norwegian flag.
Canal Digital.png
Canal Digital's logo