Brintoverilte

Brintoverilte
Generelt
Systematisk navnHydrogenperoxid
Andre navneDioxidan, Brintoverilte
MolekylformelH2O2
Molmasse34.0147 g/mol
CAS nummer[7722-84-1]
PubChem784
Egenskaber
Massefylde1.463 g/cm3
Smeltepunkt-0.43 °C
Kogepunkt150.2 °C
Syrestyrkekonstant (pKa)11.62
Viskositet1.245 cP (20 °C)
Termokemi
Standard molar
varmekapacitet
, cpo
2.619 J/g K (væske)
Sikkerhed
MSDSICSC 0164
NFPA 704
R-sætningerR5, R8, R20/22, R35
S-sætningerS1/2, S17, S26, S28, S36/37/39, S45
Beslægtede Stoffer
Beslægtede stofferHydrazin, Vand
Hvis ikke andet er angivet, er data givet for
stoffer i standardtilstanden (ved 25 °C, 100 kPa)

Brintoverilte (H2O2, hydrogenperoxid) er den simpleste peroxid (stoffer med oxygen-oxygen enkeltbinding) og en stærk oxidant. I ren form er stoffet en farveløs væske med en smule højere viskositet end vand. I opløsning er det også farveløst. Grundet hydrogenperoxids oxidative egenskaber bruges det ofte som blegemiddel og til rensning samt som iltningsmiddel til bl.a. raketmotorer.

Celler, der benytter sig af oxidativ respiration, producerer hydrogenperoxid som et biprodukt. Stoffet er imidlertid cytotoxisk og afskaffes derfor vha. enzymet katalase, der nedbryder stoffet til vand (H2O) og oxygen (O2).

Brintoverilte har historisk været brugt til at desinficere sår, men det menes nu, at det paradoksalt hæmmer helingen. Der er folk, der påstår, at opløst brintoverilte kan tages oralt og intravenøst med gavnlig effekt på behandling af sygdomme - herunder kræft. Disse påstande har dog vist sig forkerte og farlige at følge, og det er tilmed ulovligt at tage brintoverilte oralt eller intravenøst i visse lande.

Nedbrydning

2 H2O2 → 2 H2O + O2

Denne proces er termodynamisk favorabel og har en standard-entalpiændring ΔHo på −98.2 kJ·mol−1 og en entropiændring ΔS på 70.5 J·mol−1·K−1.

Fremdriftsmiddel

Brintoverilte benyttes ofte til fremdrift af torpedoer fra undervandsbåde. Det menes, at en eksplosion i en torpedo på ubåden K-141 Kursk var årsag til, at den sank.

Brintoverilte blev brugt som iltningsmiddel til undervandsbåde med Walther-turbiner udviklet i Tyskland under 2. Verdenskrig. Disse var uafhængige af atmosfærisk luft.

Historie

Hydrogenperoxid blev først isoleret i 1818 af Louis Jacques Thénard; han lod bariumperoxid reagere med salpetersyre. En forbedret version af denne proces anvender saltsyre, efterfulgt af svovlsyre for at udfælde bariumchlorid-biproduktet.

Husholdningsanvendelse

  • Hårblegning
  • Tandblegning (frarådes af eksperter, da det bevirker, at emalien bliver porøs.)
  • Ved kontakt med menneskelig hud opstår en kortvarig (~30-60 minutter lang), intens blegning af huden på grund af kapillær embolisme.
  • Desinfektion

Kemiske egenskaber

Hydrogenperoxid er en kraftig oxidant. Det overgås dog af fluor, hydroxylradikalet og ozon, men er kraftigere end kaliumpermanganat, klorin, klorindioxid m.fl.


KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side