Bolus

Bolus (gr. βόλος, lat. bolus) er et jordfundet, fedtet, gulligt eller brunt mineral, der væsentligst består af vandholdigt aluminiumsilikat af vekslende sammensætning.

Bolus har lige siden Oldtiden været meget anvendt som farvestof og som lægemiddel. Det forekommer hyppigst i hulrum eller i spalter i basalt og ældre eruptivbjergarter, sjældnere i serpentin og kalksten.

Hvid bolus, der navnlig forekommer i Tyskland og Böhmen, anvendtes især til kit og som blodstandsende middel. Terra di Siena (brunjord fra Siena) anvendes endnu som brun farve ved freskomalerier og i kobberstik. Terra lemnia fra øen Lemnos havde i Oldtiden særligt ry som lægemiddel; det anvendtes i form af små klumper med et aftryk af et signet (Terra sigillata).

Rød bolus (navnlig fra Armenien) anvendes især som pudsemiddel ligesom gul bolus, der fortrinsvis fås fra Frankrig. Endnu en varietet er den som brunt farvestof anvendte cypriske umbra fra Cypern og Sinope.

Kilde


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.