Blokparti

(c) Bundesarchiv, Bild 183-1989-1018-035 / CC-BY-SA 3.0
Møde i Demokratischer Block i DDR i november 1989. I midten kommunistpartiets generalsekretær Egon Krenz

Et Blokparti er en betegnelse anvendt om politiske partier, som eksisterede i kommunistiske diktaturer i østblokken ved siden af det herskende kommunistparti, og som indgik i en partiblok sammen med kommunistpartiet.[1] Disse partier var repræsenteret i parlamenter og regeringer, men udøvede ikke nogen egentlig magt, konkurrerede ikke mod det herskende parti i valg (der kun sjældent kunne betegnes som demokratiske i gængs forstand), og tjente kun til at give et indtryk af flerpartisystem og valgfrihed.

I DDR indgik blokpartiene og kommunistpartiet i Demokratischer Block, der etablerede "Die Nationale Front", der opstillede en enhedsliste, hvorpå det regerende parti SED og de østtyske blokpartier var angivet. Det kunne kun stemmes for eller imod enhedslisten, men der kunne ikke stemmes på de enkelte kandidater på listen. Fordelingen af antal delegerede var fastlagt på forhånd. Et ironisk udtryk for blokkparti i DDR var blokfløjte.

Noter

Medier brugt på denne side

Bundesarchiv Bild 183-1989-1018-035, Berlin, Treffen des Zentralen Demokratischen Blocks.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 183-1989-1018-035 / CC-BY-SA 3.0
For documentary purposes the German Federal Archive often retained the original image captions, which may be erroneous, biased, obsolete or politically extreme.
Berlin, Treffen des Zentralen Demokratischen Blocks ADN-ZB/Mittelstädt/18.10.1989/Berlin: Treffen/Unter dem turnusmäßigen Vorsitz der SED trat im Haus des Nationalrates der Zentrale Demokratische Block der Parteien und Massenorganisationen zusammen. An dem Treffen nahmen u.a. teil der Generalsekretär des ZK der SED, Egon Krenz, der Vorsitzende der LDPD, Prof. Dr. Manfred Gerlach (l), der Vorsitzende der DBD, Dr. Günther Maleuda (2.v.l.), der Vorsitzende der CDU, Gerald Götting (4.v.l.), der Vorsitzende der NDPD, Dr. Heinrich Homann (5.v.l.), der 1. Sekretär des Zentralrates der FDJ, Eberhard Aurich (6.v.l.), der Präsident des Kulturbundes, Prof. Dr. Hans Pischner (/.v.l.), der Präsident des Nationalrates der Nationalen Front, Prof. Dr. Dr. Lothar Kolditz (8.v.l.).