Blokbog

Et eksempel på en blokbog: Biblia Pauperum.

Blokbøger kaldes særlig bøger fra tiden før bogtrykkerkunstens opfindelse, der er fremstillet ved xylografisk tryk: bogstaver og billeder blev skåret spejlvendt i en træklods. Klodsen blev fugtet med brun farve, og fugtet papir lagt på og gnedet med en børste eller lignende. Bladene, der kun var trykte på den ene side, sammenlimedes og samlet til en bog. Det var mest opbyggelsesbøger som Speculum humanæ salvationis, Ars moriendi, Biblia Pauperum og deslige. Endnu efter den egentlige bogtrykkerkunsts opfindelse blev kun enkelte bøger trykt xylografisk, navnlig Donats lille latinske grammatik, der også blev bogtrykt i København 1493.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Carl Spitzweg 021.jpg
This file is a reproduction of the original work painted circa 1850 and housed at the Museum Georg Schäfer (Schweinfurt, Germany).
A second exemplar of the work, painted circa 1851, is housed at the Central Library of Milwaukee (Wisconsin, USA).
A 3rd exemplar, painted in 1854, is believed to be housed in a private collection.