Bjarne Kolbeinsson

(c) s allison, CC BY-SA 2.0
Cubbie Roo's Castle. Borgen blev bygget omkring 1150 og det menes, at navnet henviser til faderen til Bjarne Kolbeinsson, Kolbein Ruga.
(c) s allison, CC BY-SA 2.0
St Mary's Chapel på Wyre. Kapellet ligger nær ved Cubbie Roo's Castle og er muligvis bygget af Kolbein Ruga, men mest sandsynligt af sønnen Bjarne.
(c) David Wyatt, CC BY-SA 2.0
Bishop’s Palace i Kirkwall blev antagelig bygget for biskop William den Gamle i 1150'erne. Paladset var formentlig residens for Bjarne Kolbeinsson efter, at han blev biskop i 1188.

Bjarne Kolbeinsson (født omkring 1150, død 15. september 1223 i Norge) var en norsk-orkneysk skjald og gejstlig. Han var biskopOrkneyøerne fra 1188 til han døde, men blev i Norge måske mest kendt som skjalden, som digtede Jómsvíkingadrápa.

Familie

Hans fader var den norsk-orkneyske høvding Kolbein Ruga (Kolbein Hrúga), han ejede jordegods i Sunnfjord[1] i Norge og det menes, at faderens slægt kom fra dette område.[Note 1] Hans moder var Herbjørg, som stammede fra orkneyjarlen Pål Torfinnsson. I Orknøysoga er Bjarne Kolbeinsson omtalt som skjald og biskop, og det er sagt, at han havde søskende ved navn Kolbjørn, Sumarlide, Aslak og Frida.

Orknøysoga fortæller, at hans far boede på øen Vigr (Wyre) på Orkneyøerne. På øen findes i dag resterne af en borg, som bliver kaldt "Cubbie Roo's Castle"[2] og det menes, at navnet henviser til Kolbein Ruga. I Orknøysoga er det også nævnt om ham, at han lod bygge en borg af sten, og der er meget, som taler for, at barndomshjemmet for Bjarne Kolbeinsson var her. Ellers er der kun ganske lidt viden om hans liv, før han blev biskop.

Biskop og politiker

St. Magnuskatedralen i Kirkwall. Biskop Bjarne startede det anden anlægsfase i 1188.

Bjarne Kolbeinsson blev valgt til biskop på Orkneyøerne i 1188[3]. I Orknøysoga er det nævnt, at han tog initiativ til at erklære orkney-jarlen Ragnvald Kale Kollson for helgen. Det var denne Ragnvald jarl, som i 1137 var begyndt at bygge St. Magnuskatedralen i Kirkwall (norrønt, antagelig: Kirkjuvagr) men der indtraf en stilstand i arbejdet efter, at han døde. Da Bjarne Kolbeinsson blev biskop, fortsatte han opførelsen[4] og i hans tid blev en stor del af katedralen fuldført[Note 2]. St. Magnuskatedralen var sæde for bispedømmet på Orkneyøerne (Diocese of Orkney[5]), som tillige omfattede Shetland.

Biskop Bjarne hørte til en af stormandsslægterne på Orkneyøerne, og han var aktiv i politisk virksomhed. Han var flere gange i Norge i vigtige politiske forhandlinger, og om dette er han nævnt både i Sverresoga, i sagaen om Håkon Håkonsson og i Bǫglunga sǫgur (baglarsogene). Blandt andet fulgde han i 1194 orkneyjarlen Harald Maddadsson til Norge for at opnå forlig med kong Sverre Sigurdsson. Han deltog i to rigsmøder i Bergen, sidste gang i juli 1223. I september det år døde han, antagelig mens han endnu var i Norge.

Skjald

Han var interesseret i historie og var knyttet til lærde kredse på Island. Antagelig havde han en hånd med i forfattelsen af Orknøysoga (oprindeligt navn: Jarlasogur) hvor han i kap. 84 er omtales som "Bjarne skjald". Han er regnet som den største skjald på Orkneyøerne og for eftertiden blev han måske mest kendt som skjalden, som digtede Jómsvíkingadrápa[6] om det store slaget ved Hjørungavåg. Snorre har ikke citeret fra digtet i Heimskringla, men det menes, at senere sagaforfattere udnyttede den som kilde til fortællingerne om "Jomsvikingslaget". Digtet er bevaret i et håndskrift af Snorre-Edda, GkS 2367 4to, kaldet Codex Regius[7] som nu opbevares på Island. I det samme håndskrift findes tillige digtet "Málsháttakvædi"[8]. Digtet står der sammen med, og har en vis lighed med "Jomsvikingdråpa", og der er meget, som taler for, at det er forfattet af Bjarne Kolbeinsson, men dette er omdiskuteret.

Nafnaþulur er en navnesamling, som ofte er taget med som en del af Skaldskaparmål. Bjarne Kolbeinsson kan have været forfatteren af samlingen, men dette er uvist.

Eftermæle

I 1900-talsværket Kirkwall in the Orkneys[9] side 59, er biskop Bjarne karakteriseret som "en velopdragen, høflig og kultiveret gentleman, elsket af jarlen, respekteret af kongen og han havde pavens tillid. Han var velstående, og havde ejendomme både på Orkneyøerne og i Norge. Og han brugte sin rigdom til at færdiggøre katedralen."

Bemærkninger

  1. ^ Kolbein Ruga er omtalt i kongesagaerne, hvor han fulgte med Øystein Haraldsson, da denne kom til Norge og blev valgt til konge i 1142.
  2. ^ Magnuskatedralen blev endelig fuldført omkring år 1450.

Noter

  1. ^ Regesta Norvegica 822-1263 Norsk historisk kjeldeskrift-institutt nr 475 – gåvebrev vedr. Håland i Dalsfjorden i Sunnfjord
  2. ^ Kolbein Hruga - The original Cubbie Roo? Arkiveret 9. marts 2016 hos Wayback Machine orkneyjar.com
  3. ^ Paradox of medieval Scotland Arkiveret 22. september 2016 hos Wayback Machine Bjarni Kolbeinsson, bishop of Orkney
  4. ^ Magnuskatedralen kunsthistorie.com
  5. ^ THE DIOCESE OF ORKNEY Under norsk styre fram til 1382
  6. ^ Jómsvíkingadrápa Arkiveret 17. august 2016 hos Wayback Machine av Bjarne Kolbeinsson (Skaldic Project)
  7. ^ Codex Regius Arkiveret 17. august 2016 hos Wayback Machine handskrift frå 1300-1325
  8. ^ Málsháttakvædi Arkiveret 17. august 2016 hos Wayback Machine av ukjend forfattar (Skaldic Project)
  9. ^ Kirkwall in the Orkneys af B.H. Hossack (1900)

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

St Mary's Chapel on Wyre - geograph.org.uk - 233493.jpg
(c) s allison, CC BY-SA 2.0
St Mary's Chapel on Wyre. The 12th century St Mary's Chapel below Cubby Roo's Castle and near Bu farm on Wyre. A well preserved chapel and walled graveyard believed to have been founded by either Cubbie Roo or his son Bjarni who was Bishop of Orkney.
Bishop's Palace - Kirkwall.jpg
(c) David Wyatt, CC BY-SA 2.0
Bishop's Palace seen from St Magnus Cathedral tower.
Cubby Roo's Castle.jpg
(c) s allison, CC BY-SA 2.0
Cubby Roo's Castle on en:Wyre, Orkney
St Magnus Cathedral Kirkwall.jpg
Forfatter/Opretter: Robert Scarth, Licens: CC BY-SA 2.0
St. Magnus Cathedral, Kirkwall