Baseball playoffs

The playoffs er det årlige slutspil i Major League Baseball, der finder sted fra starten af oktober og omtrent tre uger frem. Det er en turnering opdelt i tre runder: Division Series, Championship Series og World Series. Division Series og Championship Series afgøres internt i hver af de to ligaer, og World Series er så årets finale mellem mesteren i National League og American League.

De tre divisionsvindere fra hver liga går efter den regulære sæson videre til slutspillet. Desuden er den bedste toer også kvalificeret.

At vinde World Series er selvsagt det mest prestigefyldte i professionelt baseball, og det kan betyde en kæmpemæssig økonomisk og marketingmæssig fremgang for et hold. Mange af baseballhistoriens største øjeblikke har udspillet sig i sammenhæng med World Series, og en spændende afgørelse vil blive debatteret i årtier frem i tiden.

Fordi turneringen er så relativt kort, er det ofte svært at forudsige vinderne, og de seneste syv år (fra 2001 til 2007) er der da heller intet hold, som har vundet World Series to år i træk.

Division Series

Division Series udspilles separat i American League og National League, deraf betegnelserne American League Division Series (ALDS) og National League Division Series (NLDS). Turneringsreglerne er imidlertid identiske.

I hver liga møder den divisionsvinder, der har den bedste won-lost percentage (se baseballstatistikker) den bedste toer (Wild Card-holdet) fra en af de andre divisioner. Hvis den bedste divisionsvinder og Wild Card-holdet kommer fra den samme division, spiller førstnævnte i stedet mod den dårligste divisionsvinder. De to resterende hold spiller også mod hinanden. For hver liga spilles der således to serier, hver bedst af 5 kampe. Vinderen af hver serie går videre til næste runde.

Championship Series

Ligesom Division Series afgøres Championship Series også internt i ligaerne, og de betegnes American League Championship Series (ALCS) og National League Championship Series (NLCS). Der udspilles én serie i hver liga mellem Division Series-vinderne. I Championship Series spilles bedst af 7 kampe. Sejrholdet kan pryde sig med titlen som ligamester og går videre til World Series.

Den spiller i hver liga, der har leveret den mest værdifulde præstation for sit hold i Championship Series, tildeles Championship Series MVP-prisen (ikke at forveksle med MVP-prisen for den regulære sæson).

World Series

World Series er en duel mellem årets vinder af American League og National League. Der spilles bedst af 7 kampe.

Den mest værdifulde spiller i World Series får titlen som World Series MVP.

Betegnelsen World Series skyldes ikke et amerikansk ønske om at nedgøre andre nationers ligaer. Oprindelig blev udtrykket opfundet for at skelne de daværende ligaers særskilte finaler – som begge blev kaldt USA's baseballmesterskab – fra opgøret mellem disse mestre. Det var hensigten, at dette slutspil med tiden skulle inkludere hold fra andre lande, men da dette viste sig aldrig at blive til noget, hang udtrykket "World Series" alligevel ved.[1]

Lister over World Series-vindere

Flest World Series-sejre

#HoldAntal
1New York Yankees27
2St. Louis Cardinals11
3Oakland Athletics9
4Boston Red Sox7
4San Francisco Giants7
6Los Angeles Dodgers6
7Cincinnati Reds5
7Pittsburgh Pirates5
9Detroit Tigers4

World Series-vindere siden 2001

ÅrVinderTaberMVP
2001Arizona DiamondbacksNew York YankeesRandy Johnson og Curt Schilling
2002Anaheim AngelsSan Francisco GiantsTroy Glaus
2003Florida MarlinsNew York YankeesJosh Beckett
2004Boston Red SoxSt. Louis CardinalsManny Ramírez
2005Chicago White SoxHouston AstrosJermaine Dye
2006St. Louis CardinalsDetroit TigersDavid Eckstein
2007Boston Red SoxColorado RockiesMike Lowell
2008Philadelphia PhilliesTampa Bay RaysCole Hamels
2009New York YankeesPhiladelphia PhilliesHideki Matsui
2010San Francisco GiantsTexas RangersEdgar Rentería
2011St. Louis CardinalsTexas RangersDavid Freese
2012San Francisco GiantsDetroit TigersPablo Sandoval
2013Boston Red SoxSt. Louis CardinalsDavid Ortiz
2014San Francisco GiantsKansas City RoyalsMadison Bumgarner
2015Kansas City RoyalsNew York MetsSalvador Pérez
2016Chicago CubsCleveland IndiansBen Zobrist
2017Houston AstrosLos Angeles DodgersGeorge Springer

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ "Fall 2001: Origin of the Name "World Series"". Arkiveret fra originalen 10. maj 2006. Hentet 1. november 2006.