Bager

En bager forbereder friske rundstykker

En bager er en person, der bager og sælger bagværk som brød, kager og lignende fødemidler. Bagere forveksles sommetider med konditorer. En bager arbejder i et bageri.

Bagningens historie

De første mennesker, som bagte brød, var de gamle egyptere fra o. 8000 f.kr.

I middelalderen havde de fleste godser et bageri, som egentlig var en offentlig ovn; husmødre kunne komme til bageren med dej, de havde forberedt, og han ville bage dejen til brød. Efterhånden begyndte bagerne at bage deres egne varer.

Moderne bagere

I dag arbejder nogle bagere som ansatte, mens andre ejer deres egne butikker. Bagere arbejder ofte i:

  • Små uafhængige bagerier. De er ofte familieejede forretninger. De kan specialisere sig i bestemte former for produkter som surdej.
  • Butikskæder. I de seneste år har der været en stigning i antallet af butikskæder (Føtex og Super Brugsen) som sælger det samme udvalg. Bagerne i disse butikker bager efter en forudbestemt opskriftsamling af bagemix. Det kan føre til frustration, da nogle bagere ikke er enige i de teknikker, der bruges af franchise-modellen.
  • Store fabrikker producerer brød og lignende produkter, som transporteres til flere forhandlere i en region, heriblandt supermarkeder. Bagerne der er oftest for at kvalitetskontrollere, da maskiner tager sig af det meste egentlige arbejde.

Galleri

Se også

Eksterne henvisninger


JobSpire
Denne artikel om et job eller en stillingsbetegnelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Economist.svg
Forfatter/Opretter: Viktorvoigt, Licens: CC BY-SA 3.0
stub icon
Oslo baker.jpg
Forfatter/Opretter: Thomas Berg, Licens: CC BY-SA 2.0
A happy baker in Oslo.
USS John C. Stennis baker.jpg
Seaman Mark Andaya prepares fresh rolls for the evening meal in the aft galley of the aircraft carrier USS John C. Stennis (CVN-74) on Nov. 7, 2006. Andaya is a U.S. Navy culinary specialist aboard the Stennis, which is currently the flagship for Commander, Carrier Strike Group 3.
Devanture églomisée 20050917.jpg
Forfatter/Opretter: Roby, Licens: CC BY-SA 2.0 be
Devanture de boulangerie en Verre églomisé rue de la Roquette à Paris.