Bøttepapir
Bøttepapir er håndformet papir. Bøtten er det kar som fibermassen røres ud i til en vælling af passende koncentration for formning af et papirark. Fra papirmagerkunstens opfindelse i Kina omkring 100 år f.Kr. og til papirmaskinens opfindelse ved århundredeskiftet 1700–1800 blev alt papir fremstillet ved at papirmageren dyppede sin siramme ned i bøtten og øste så meget op af fibervællingen at han kunne forme arket i den ønskede fladevægt.
Formningen til papir sker på den måde, at helstoffet[1] af formeren som en tynd vælling bringes op på en af metaltråde dannet sigte, "formen", der stadig rystes, hvorved vandet løber fra, medens de enkelte taver filter sig sammen.
En anden arbejder, guskeren[2], tager de våde ark papir af formen og afvekslende med filtstykker lægger dem i en stabel, som presses, filten udtages, de våde ark får en fornyet presning og ophænges derpå over snore til tørring ved træk i særlige tørrerum. Herpå sker limningen ved neddypning af arkene i tynd limopløsning, hvorpå følger en fornyet presning og tørring.
Efterhånden blev bøttepapiret fortrængt af maskinfremstillet papir. Bøttepapir laves nu især til specielle formål hvor papirets pris er af underordnet betydning.
- Mørbankning eller udhamring af bark til træfibermasse
- Dekorative blade lægges på
- Papiret tørres i rammes
- Det tørrede papir løsnes fra sien
Kilder
- Lille afsnit fra artikel i Salmonsens om papir af cand.polyt. Chr. Christensen og kemiker Karl Meyer
- "Bøttepapir" i Store norske leksikon. Hentet 5. december 2013 fra http://snl.no/bøttepapir ("Artikkelen har fri lisens." og er fra 14. februar 2009)
Noter
- ^ Se artiklen "Papir" i Salmonsen om halvstof, helstof og hollænder-maskine til bearbejdning af råmaterialet til papirfremstilling - Halvstof eller halvtøj er klude, der ved papirfabrikation er sønderdelt til en tyktflydende masse - Helstof eller heltøj er den flydende papirmasse, som er klar til videre behandling ('halvstof' og 'heltøj' hos Ordnet.dk/ods)
- ^ "Guskeren" : gauske eller guske, se "Gauske" hos ordnet.dk/ods
Eksterne henvsininger
- Wikimedia Commons har flere filer relaterede til Papirfremstilling i kunsten – Fremstilling af papir – Papir
- "Bøtte" 1.2) hos Ordbog over det danske Sprog og hos Den Danske Ordbog : "Bøtte"
- "Lav papir" Arkiveret 11. december 2013 hos Wayback Machine, papirfremstilling i undervisningen, tekst og billeder
Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930). Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel. Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen. |
|
Medier brugt på denne side
Forfatter/Opretter: Thomas Schoch, Licens: CC BY-SA 3.0
Paper making in Pindaya, Burma
Forfatter/Opretter: Thomas Schoch, Licens: CC BY-SA 3.0
Paper making in Pindaya, Burma
Forfatter/Opretter: Thomas Schoch, Licens: CC BY-SA 3.0
Paper making in Pindaya, Burma
Forfatter/Opretter: Sebastian Mehlmacher, Licens: CC BY-SA 3.0
The making of paper 1582 – 1982 in Bergisch Gladbach, Germany. A sculpture by Werner Franzen.
Værksted for papirfremstilling. Fra den franske Encyclopédie (Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers) der udkom mellem 1751 og 1772
Paper manufacuring, illustration to Diderot's Encyclopédie.
Forfatter/Opretter: Benutzer:Memnon, Licens: CC BY-SA 3.0
Büttenpapier mit typischem Büttenrand und gut erkennbarer Siebstruktur.
Forfatter/Opretter: Thomas Schoch, Licens: CC BY-SA 3.0
Paper making in Pindaya, Burma