Båndkniv
Båndkniven er en stor snittekniv med håndtag i begge ender, og den betjenes almindeligvis siddende ved en snittebænk. De kan have forskellige udformninger, lige eller med forskellige krumning, alt efter hvad de skal bruges til.
Båndkniven brugtes tidligere i de fleste træbearbejdende håndværk og var også at finde i huggehuset på landejendomme. Den er nu blevet ret sjælden blandt håndværkere, men den har en vis udbredelse i skolernes sløjdsale.
Båndkniven bruges på samme måde som en bugthøvl, idet man holder den med begge hænder og trækker den ind mod sig selv, men hvor der på bugthøvlen indstilles en spåntykkelse, kommer det i højere grad an på håndelag ved båndkniven.
Andre navne: afbarkerjern, barkkniv, bondehøvl, bænkkniv, bødkerkniv, båndjern, hjulmandskniv, spånhøvl, spånkniv og flere andre ... (Bemærk dog også spånhøvl om en rubank til at lave spåner til bl.a. spånkurve).
Se også
Eksterne henvisninger
- Børge Askholms værktøjsleksikon Arkiveret 16. september 2008 hos Wayback Machine – Se: båndkniv.
- R.A.Salaman: Dictionary of woodworking tools ISBN 0 04 440256 2 (Drawing knife)
Medier brugt på denne side
Denne båndkniv hænger på en loftsbjælke i Jørgen Lützhöfts gamle hjulmagerværksted i andelslandsbyen på Frilandsmuseet i Sorgenfri ved Lyngby. En hjulmager var én af de mange træhåndværkere, der anvendte en båndkniv til at snitte træstykker til den ønskede form.
Forfatter/Opretter: B Askholm, Licens: CC BY-SA 3.0
Båndkniv af finsk oprindelse set hos tømrer Kuntze i Snesere, Sjælland.
En båndkniv kan beskrives som en stor snittekniv med håndtag i begge ender, og den er kendt under mange navne. Den er lidt i familie med en bugthøvl (se denne). Båndknive bruges især i huggehuset siddende ved en snittebænk (skærebænk). Når man snitter træet, trækker man båndkniven ind mod sig selv med begge hænder.