Asterix

Tegneserien Asterix, skabt af René Goscinny og Albert Uderzo, blev hurtigt en succes i store dele af den vestlige verden på grund af dens humor i såvel tegninger som dialog. I 2023 er der 40 ordinære albummer i serien, hvoraf flere er lavet som tegnefilm eller spillefilm.

Fakta om serien

Reklameskilt i Baracaldo i Spanien.
Foto: 2013

Serien begyndte at udkomme i Frankrig og Belgien den 29. oktober 1959 i bladet Pilote og fik omgående succes med 200.000 solgte eksemplarer. De to skabere fik dog problemer i 1960, hvorefter de arbejdede på andre serier. Fra 1968 koncentrerede Uderzo sig udelukkende om Asterix. Asterix blev en væsentlig figur i fransk tegneseriekunst op gennem 1970'erne. Album 1-20 havde premiere i Pilote, album 21 i Le Monde, album 22 i Sud Ouest, album 23 i Le Nouvel Observateur og album 24 i Le Pèlerin.[1]

Da Goscinny døde pludseligt i 1977, fortsatte Uderzo serien på egen hånd frem til 2013 i samarbejde med sin datter Sylvie. Ved 40-årsjubilæet var 32 eventyr oversat til 88 sprog eller dialekter. Der var også lavet syv film og skabt en Asterix-forlystelsespark i Frankrig. I 2009 udkom det sidste album fra Uderzos hånd, nr. 34: Asterix' & Obelix' fødselsdag. Tekstforfatteren Jean-Yves Ferri og tegneren Didier Conrad overtog arbejdet og udsendte i 2013 deres første album med titlen Asterix og pikterne. Efter nr. 39, Asterix og griffen, overlod Ferri forfatterskabet til Fabrice Caro, der bruger kunstnernavnet Fabcaro.

I 1968 så serien dagens lys i Danmark i bladet fart og tempo fra Gutenberghus, men den fik først rigtig succes i albumform året efter med Asterix og hans gæve gallere. Ellers blev kronologien ikke overholdt i Danmark, hverken i fart og tempo eller for album 2-12. Samtlige eventyr er oversat til dansk. Først med udgivelsen af Asterix luksusbind (1985-1988) og Asterix – den komplette samling (2002-2006) er serien blevet udgivet kronologisk i Danmark. Forlaget Cobolt har siden 2021 udgivet albumserien i kronologisk orden. Allerede i 2019 begyndte forlaget på bogserien Den store Asterix i overstørrelse (ca. 24 × 32 cm), hvor hvert bind indeholder to albumhistorier og ekstramateriale.

Seriens univers

Hvert hæfte har en forside, hvor der står (her gengivet på bretonsk[2]):

Er bloaz 50 kent Jezuz-Krist emaomp. Dalc'het eo Galia penn-da-benn gant ar romaned...

"Vi befinder os i år 50 før Kristus. Hele Gallien er erobret af romerne..."

Baggrunden er Romerrigets herredømme over det meste af Europa med Asterix og resten af hans landsby som en lille hårdnakket modstandsgruppe i en i øvrigt nogenlunde fredelig gallisk landsby. Gallerne holder stand mod den romerske besættelsesmagt ved at drikke en trylledrik som midlertidigt giver overmenneskelig styrke. Hvert album indeholder en afsluttet historie, der kan læses uafhængigt af de andre. Historierne rummer ofte konflikter eller udfordringer som skal løses, og de kan være mangeartede, enten interne i byen, med romerne (en ofte tilbagevendende kamp), eller på forskellig vis i andre mere eller mindre samtidige kulturer.

I en del af historierne drager Asterix ud i verden, og historierne indeholder derfor ofte satire om andre folkeslag. Der optræder med jævne mellemrum anakronismer for at give en humoristisk effekt, som vikingernes besøg - 1.000 år før der fandtes vikinger. Eller sørøverflaget Jolly Roger, der først opstod i 1600-tallet, men alligevel pryder en altid uheldig, tilbagevendende flok sørøvere. Disse åbenbare anakronismer og satiriske indslag til trods har serien dog en vis værdi som illustration af forholdene i Romerriget på Cæsars tid. Fx var Gallien og andre keltiske områder svært indtagelige og præget af hyppige opstande mod romerne, hvorfor en modstandslomme à la Asterix' landsby ikke er utænkelig.

Rom er en vigtig del af seriens baggrund, men især i Rom har folk et noget blandet forhold til serien - satiren om romere er forholdsvis ensidig, og Obelix' yndlingsfrase »De er skøre, de romere« er blevet oversat til italiensk som »Sono Pazzi Questi Romani«, hvor forbogstaverne SPQR er identiske med Romerrigets benævnelse »Senatus Populus Que Romanorum« (Romernes senat og folk).

Persongalleri

Asterix og Obelix på en husfacade i Tyskland.

Følgende centrale personer optræder i mange af historierne.

Asterix

Asterix (hentyder til det franske ord for en stjerne: ' * ' asterisk) er historiens hovedperson. Han er en lille kløgtig kriger, der altid er med på en udfordring, hvor uoverstigelig den end måtte se ud. Han er ungkarl og lidt af en livsnyder mellem udfordringerne. En del af dynamikken i historierne skyldes hans ubrydelige, men dog ikke konfliktfrie venskab med Obelix, som Asterix ind imellem må handle snarrådigt for at redde.

Obelix

Obelix (' ' obelisk) er på mange måder Asterix' modsætning. Han er den store og dumme bautastenhugger – han ses ofte bærende på en bautasten – og desuden er han en stor gourmand; når han spiser, drejer det sig gerne om adskillige helstegte vildsvin ad gangen. Et væsentligt træk i historien er, at Obelix faldt i gryden med trylledrik som barn, og derfor permanent besidder de overmenneskelige kræfter drikken giver. Han prøver alligevel nogle gange at snyde sig til at få en anden portion, selvom han ikke må. Han fejlvurderer ofte både sin egen styrke og størrelse, men kan også have sine kvikke øjeblikke, og er Asterix' trofaste ven i et og alt - når de ikke lige skændes.

Idefix

Idefix ((fransk): idée fixe, tvangstanke) er Obelix' lillebitte hund og faste følgesvend. Selv på ture, hvor der absolut ikke er plads til Idefix, lykkes det som regel Obelix at smugle den med. Idefix spiller en mindre rolle, men ind imellem er dens tilstedeværelse af afgørende betydning.

Miraculix

Miraculix er gallerlandsbyens druide (troldmand), ansvarlig for at lave trylledrikken og den eneste der kender opskriften. Han er en ældre agtværdig herre, der til tider er lidt distræt, og som forresten også kender til mange andre drikke og remedier. Flere historier har ham som omdrejningspunkt, især hvis han sættes ud af spillet.

Trubadurix

Trubadurix er gallerbyens skjald og resten af beboernes yndlingsaversion, da hans musik er forud for sin tid - og hans sang især lyder aldeles skrækindjagende for alle andre end ham selv. I de fleste historier holdes han derfor nede på kontant vis, og under mange af de afsluttende banketter ses Trubadurix bundet og kneblet og hængt op i et træ, så han ikke med sin musik kan forstyrre den gode stemning. Men også Trubadurix har stjernestunder, hvor det er hans musikalske udfoldelser, der redder situationen.

Majestix

Majestix er gallerlandsbyens høvding. Som symbol på sin værdighed bevæger han sig normalt ikke uden for sin egen hytte uden at være båret på et skjold af to af sine undersåtter. Majestix er lidt selvglad, men bliver jævnligt sat håndfast på plads af sin kone, Godemine.

Hørmetix

Hørmetix er indehaver af landsbyens fiskehandel. En fast bestanddel i mange af historierne er, at Hørmetix' fisk ikke er friske. Grunden til at Hørmetix' fisk ikke er friske kan være, fordi den bliver fragtet helt fra Lutetia (Paris) i en oksekærre.[3] Mange slagsmål gallerne imellem startes på den baggrund, især med naboen Armamix. Hørmetix er gift med Remouladine.

Armamix

Armamix er landsbyens smed og Hørmetix' evige modstander – det er ofte Armamix, der påpeger, at fiskene stinker, hvorved slagsmålene starter.

Senilix

Senilix er en olding, der er gift – tilsyneladende lykkeligt – med den unge, skønne Littenix. Senilix vil gerne være med, hvor der er gang i den, men hans kone holder ham ofte tilbage.

Julius Cæsar

Julius Cæsar (af gallerne ofte respektløst omtalt som Julle) optræder jævnligt i historierne. I modsætning til de fleste andre romere har han en del sympatiske træk, og der hersker en vis gensidig respekt mellem Asterix og ham, selv om det er tilbagevendende, at Cæsar ønsker sig at få slettet den sorte plet fra sit imperium, hvor gallerlandsbyen holder stand mod den romerske hær.

Asterix på dansk

Asterix blev udgivet på dansk 1968-2017 af forskellige forlag i Egmont-koncernen: Gutenberghus-bladene,[4] Wangels forlag,[5] Serieforlaget,[6] Egmont Serieforlaget[7] og Egmont Publishing.[8] En kort overgang havde forlaget Interpresse rettighederne til album 25.[9] I 2017 forsøgte Egmont sig med en serie luksusalbum i samarbejde med tegneserieforretningen Faraos Cigarer, men det blev kun til seks album i serien.[10] Foruden albumserierne har en stor del af historierne været udgivet i serieblade og i to bogserier, Asterix luksusbind (1985-1987) og Asterix – Den komplette samling (2001-2006). Bogserierne indholder albummene i kronologisk orden, mens album 2-12 i albumserien ikke er i kronologisk orden.

I 2019 overtog forlaget Cobolt Asterix og genudgiver serien i luksusbogserien Den store Asterix.[11] Siden 2021 genudgiver Cobolt også albummene i kronologisk rækkefølge; foråret 2023 var den nye serie nået til nr. 13, og dermed findes hele albumserien i rigtig nummerering. Sommeren 2024 er serien nået til nr. 19.[11]

Oversigt

Her er en komplet oversigt over albummene og bogserierne. Oversigten er som regel i kronologisk rækkefølge efter, hvornår historierne første gang er udgivet.
Som tilpasning til de danske bogudgaver er enkelte særalbum ude af kronologi, de har original udgivelsesdato markeret med rødt. Dansk albumtitel er den nyeste fra Cobolt, nogle titler har fået fjernet udråbstegnet.
En oversigt over danske føljetoner følger efter albumoversigten.

Asterix – oversigt
 Skabere
forf./tegn.
Fransk originaludgaveDanske album og bogserier
Føljeton[1][12][13]Album[14]Titel[14] Titel (og evt. gammelt nr.)Asterix
luksus-
bind
Den
kompl.
samling
Den
store
Asterix
RG
AU
1959-10-29 – 1960-07-14 1 (1961)Astérix le GauloisAsterix og hans gæve gallere
I
I
1
1960-08-11 – 1961-03-23 2 (1962)La serpe d'orAsterix og trylledrikken (10)
1961-05-18 – 1962-02-22 3 (1963)Astérix et les GothsAsterix og goterne (9)
2
1962-03-22 – 1963-01-10 4 (1964)Astérix gladiateurAsterix som gladiator (11)
II
1963-02-07 – 1963-11-21 5 (1965)Le tour de Gaule d'AstérixGallien rundt (12)
II
3
1963-12-05 – 1964-09-24 6 (1965)Astérix et CléopatreAsterix og Kleopatra (2)
1964-10-22 – 1965-08-05 7 (1966)Le combat des chefsTvekampen (4)
III
4
1965-09-09 – 1966-03-17 8 (1966)Astérix chez les BretonsAsterix og briterne (5)
1966-04-28 – 1966-09-22 9 (1966)Astérix et les NormandsAsterix og vikingerne (3)
III
5
1966-11-10 – 1967-04-0610 (1967)Astérix légionnaireAsterix i trøjen (6)
IV
1967-06-15 – 1967-11-1611 (1967)Le bouclier arverneRomernes skræk! (7)
6
1968-02-15 – 1968-07-2512 (1968)Astérix aux jeux olympiquesOlympisk mester (8)
1968-10-31 – 1969-04-0313 (1969)Astérix et le chaudronAsterix på skattejagt
IV
V
7
1969-05-22 – 1969-10-1614 (1969)Astérix en HispanieAsterix ta'r til Spanien
1970-01-08 – 1970-06-0415 (1970)La zizanieLus i skindpelsen
8
1970-07-09 – 1970-12-0316 (1970)Astérix chez les HelvètesAsterix i Alperne
VI
1971-03-04 – 1971-07-2917 (1971)Le domaine des dieux Byplanlæggeren
V
9
1971-09-30 – 1972-02-2418 (1972)Les lauriers de CésarCæsars laurbær
1972-05-04 – 1972-09-2819 (1972)Le devinProfeten
VII
10
1973-01-04 – 1973-05-3120 (1973)Astérix en CorseAsterix på Korsika
1974-07-11 – 1974-08-3021 (1974)Le cadeau de CésarKejserens gave
VI
11
1975-03-19 – 1975-05-0222 (1975)La grande traverséeAsterix opdager Amerika
VIII
1976-04-25 – 1976-06-0623 (1976)Obélix et compagnieObelix & Co. ApS
12
1977-04-17 – 1977-12-1824 (1979)Astérix chez les BelgesStyrkeprøven
MU
1976-10-08 – 1976-11-13
1976
Les 12 travaux d'AstérixAsterix erobrer Rom[a]
AU
AU
25 (1980)Le grand fosséDen store grav
  VII[b]
IX
13
26 (1981)L'Odyssée d'AstérixAsterix' odyssé
27 (1983)Le fils d'AstérixAsterix & søn
14
28 (1987)Astérix chez RahazadeAsterix i Østens fagre riger
X
RG
1965-05-20
1989
Obélix est tombé dans la...Hvordan Obelix faldt i ...[c]
OA
1999
Le livre d'Astérix le GauloisAsterix
& Co.
[d]
1: Den galliske by
  XII[d]
2: De store rejser
AU
29 (1991)La rose et le glaiveRosen og sværdetXI
15
(planlagt)
30 (1996)La galère d'ObélixSå til søs, Obelix!
31 (2001)Astérix et LatraviataAsterix og LatraviataLa.[e]   
16
(planlagt)
RG
1962 – 200332 (2003)Astérix et la rentrée gauloiseSkolestart i Gallien[f]
XIII
AU
33 (2005)Le ciel lui tombe sur la têteDa himlen faldt ned om ørerne!
17
(planlagt)
34 (2009)L'anniversaire d'Astérix & ObélixAsterix' & Obelix' fødselsdag
JYF
DC
35 (2013)Astérix chez les PictesAsterix og pikterne
18
(planlagt)
36 (2015)Le papyrus de CésarCæsars papyrus
37 (2017)Astérix et la TransitaliqueAsterix i støvlelandet
19
(planlagt)
38 (2019)La fille de VercingétorixVercingetorix' datter
39 (2021)Astérix et le GriffonAsterix og griffen
20
(planlagt)
FC
40 (2023)L'Iris blancDen Hvide Iris
41 (2025)(Planlagt)(Planlagt)

  Noter

  1. ^ Tegnet af Marcel Uderzo over tegnefilmen Asterix indta'r Rom.
  2. ^ Indeholder desuden Syv galliske eventyr, som er en del af albummet Skolestart i Gallien.
  3. ^ Billedalbum udenfor den ordinære serie.
  4. ^ a b Gennemgang af serien Asterix.
  5. ^ Asterix og Latraviata – et album bliver til, bog i samme stil som Den komplette samling, men
    dobbelt bredde. Gennemgår produktionen af albummet. ISBN 978-87-91230-49-3.
  6. ^ 14 korte historier samt gags og diverse illustrationer lavet mellem 1962 og 2003. 11 af historierne
    er tidligere udgivet på dansk i hæfterne Syv galliske eventyr og Asterix – Julen 2003.

   Forkortelser

          AU   Albert Uderzo
          DC   Didier Conrad
          FC   Fabrice Caro
          JYF  Jean-Yves Ferri
          MU   Marcel Uderzo
          OA   Olivier Andrieu
          RG   René Goscinny

Filmatiseringer

Animationsfilm

Live-action spillefilm

Litteratur

  • Asterix og hans gæve 'fædre'
  • Bogen om Asterix – den gæve galler, ISBN 87-91332-00-1 (ISBN 978-87-91332-00-5)
  • Asterix – Den komplette samling I-XIII
  • Den store Asterix nr. 1-14
  • Asterix: Latinbogen, ISBN 978-87-7085-771-0
  • Asterix: Historiebogen – sande myter og falske fakta, ISBN 978-87-7588-080-5
  • Brian Iskov: Den store Troldspejlsbog (Forlaget Carlsen, 2010, ISBN 978-87-11-42919-8)

Referencer

  1. ^ a b mortadelo-filemon.es
  2. ^ Se Goscinny og Uderzo: Asterix hag an distro (= "Asterix og genrejsningen"), 2004 ISBN 2-86497-164-X
  3. ^ Hørmetix - ComicWiki
  4. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  5. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  6. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  7. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  8. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  9. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  10. ^ "minetegneserier.no". Arkiveret fra originalen 4. maj 2023. Hentet 5. maj 2023.
  11. ^ a b Asterix, Forlaget Cobolt, hentet 9. oktober 2020
  12. ^ BDoubliees: Astérix dans Pilote
  13. ^ BDoubliees: Pilote par année
  14. ^ a b Bedetheque

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Doppelhausfassade in Hagen-Westf. IMGP8309.jpg
Forfatter/Opretter: Johann H. Addicks - addicks@gmx.net, Licens: GFDL 1.2
Doppelhausfassade in Hagen/Westfalen
Baracaldo 08.jpg
Forfatter/Opretter: Zarateman, Licens: CC0
Paisaje urbano de Barakaldo (Bizkaia)
AsterixDeutsch.svg
Asterix-Logo ohne den Akzent der französischen Ausgabe