Apfelstrudel

Apfelstrudel

Apfelstrudel ("Æblestrudel" el. "Æblerulle") er en traditionel filo – eller til nød – mørdejskage fra Østrig og en populær dessert i mange lande, der engang hørte under det østrig-ungarske rige. Det er den mest kendte type strudel.

Apfelstrudel består af en aflang rulle med fyld af stykker af æble, sukker, kanel, rosiner og rasp. Rom er nogle gange brugt til at tilføje smag. Andre ingredienser inkluderer valnødder og mandler. Såfremt der anvendes filodej skal dejen være meget elastisk: Det siges at man igennem et lag dej skal kunne læse en avis. Denne type strudel omtales i Østrig som "Ausgezogener" (trukket ud). Fremgangsmåden er som følger: Dejen rulles / trækkes ud til hænderne kan sés tydeligt igennem dejen. Det foregår bedst på et lille bord hvorpå der placeres et (rent) stykke bomuldsklæde. Fyldet placeres på dejen, klædet løftes i to ender og dejen ruller så at sige sig selv sammen til en "pølse" som så placeres på et smurt bageblik.

En Apfelstrudel bages i ovnen og serveres varm normalt overdrysset af flormelis. Især i andre lande end Østrig serveres Apfelstrudel også med vaniljeis og/eller flødeskum.

Æblerne brugt i apfelstrudel er sure madæbler.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Medier brugt på denne side

Strudel.jpg
Forfatter/Opretter: che, Licens: CC BY-SA 2.5
Strudel in the Czech Republic