Ambulancebehandler

Ambulancebehandler er en særlig dansk titel for en person, som har taget en overbygning på uddannelsen som ambulanceassistent, og som senere eventuelt kan uddanne sig til paramediciner. Alle ambulancer i Danmark skal være bemandet med mindst én ambulancebehandler[1].

Uddannelse

Man skal have fungeret som assistent i mindst 18 måneder for at starte på behandlerkurset. Uddannelsen forløber over ca. 5 uger:

Efter 36 måneders virke som behandler kan man videreuddanne sig til paramediciner.

Kompetencer

Ambulancebehandleren skal ifølge Bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskabet og det præhospitale beredskab samt uddannelse af ambulancepersonale m.v. være i stand til:

I fx Region Nordjylland har nogle ambulancebehandlere fået en tillægsuddannelse, så de kan kalde sig 'Akutreddere' og bemande Akutbiler som fx er placeret i Skagen og Hals[2].

Ansvar og pligter

De ovennævnte behandlinger må kun gives på lægelig delegation/ordination. Ambulancetjenester i Danmark skal have en ansvarlig læge (korpslæge) tilknyttet, da det kun er læger, der kan ordinere medicin i Danmark. Korpslægen udstikker retningslinjer, indikationer og kontraindikationer, for hvordan og hvornår der må behandles på ambulancen.

Ambulancebehandlere er underlagt patientklagenævnet, og der kan derigennem klages over evt. behandling, man har modtaget.

Se også

Kilder

  1. ^ Bekendtgørelse om ambulancer og uddannelse af ambulancepersonale m.v.
  2. ^ "Akutbiler, Den Præhositale Virksomhed, Region Nordjylland". Arkiveret fra originalen 25. februar 2018. Hentet 25. februar 2018.

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Star of life.svg
The Star of Life, medical symbol used on some ambulances. Star of Life was designed/created by a National Highway Traffic Safety Administration (US Gov) employee and is thus in the public domain.