Akronym

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Omfortolkning af akronymet for den amerikanske myndighed Federal Emergency Management Agency (FEMA) i en kommentar efter Orkanen Katrina.

En initialforkortelse, et initialord, eller et akronym er et ord, en særlig slags forkortelse, dannet af ords eller orddeles forbogstaver[1].

DISA og NATO er eksempler på forkortelser, der er akronymer og henholdsvis er dannet af begyndelsesbogstaverne i henholdsvis Dansk Industri Syndikat Aktieselskab og North Atlantic Treaty Organisation.

Efter denne definition er en forkortelse ikke et akronym hvis den indeholder forstavelser og/eller forkortelsespunktum(mer).

Eksempler på ordforkortelser, der ikke er akronymer, tæller Benelux, f.eks. og bl.a. for henholdsvis for Belgien Nederland Luxembourg, for eksempel og blandt andet.

Rekursive akronymer

Et rekursivt akronym er et særligt akronym, hvor en del af akronymet står for akronymet selv (eksempel: GNU står for GNU is not Unix).

I typografisk design sættes akronymer med såkaldte kapitæler; store bogstaver (majuskler) skrevet i samme højde som de små bogstaver (minuskler).

Se også

  • Akrostikon – særlig digttype, hvor versenes begyndelsesbogstaver danner en egen mening
  • Forkortelser

Kilder

Eksterne henvisninger

Sprog og litteraturSpire
Denne artikel om sprog eller litteratur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

FrenchQuarterFEMAsign8May06.jpg
New Orleans after Hurricane Katrina: Sign in French Quarter shop suggests uncomplimentary alternative acronym for FEMA