Acheuléenkulturen

Håndøkse fra Saint Acheul

Acheuléenkulturen er en tidlig paleolitisk kultur som er opkaldt efter fundpladsen Saint-Acheul ved Amiens i det nordvestlige Frankrig. Andre pladser fra Acheuléenkulturen finder man i Afrika og i Asien.

De fleste redskaber, man har fundet, er groft tilhuggede handkiler i forskellige udviklingsstadier, hvor de senere er karakteriseret ved en elegant behandling af ydersiden, som formentlig er opnået ved hjælp af en trykstok af ben eller træ. I acheuléenkulturen udvikledes levalloisteknikken, som karakteriserer den senere Moustérienkultur.

Fra slutningen af perioden dukker der små skiveredskaber op dvs. redskaber, der stammer fra en afskåret skive. De bedst kendte fundpladser fra perioden er Olduvai i Afrika, hvor man har fundet genstande, der er end 1 million år gamle. I Europa dateres acheuléenkulturen hovedsagelig til mellem 400.000-180.000 f. Kr.

Ekstern henvisning

Medier brugt på denne side

Biface de St Acheul MHNT.jpg
Forfatter/Opretter: unknown, Licens: CC BY-SA 4.0
Haches pierre polie.jpg
Forfatter/Opretter: Pline, Licens: CC BY-SA 3.0

Haches de prestige en pierre polie du Néolithique (Dépot dit de "Bénon"). Taillées dans de la fibrolite sans doute d'origine locale et dans de la roche verte probablement extraite dans les Alpes