Acetylcystein

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Acetylcystein, også kendt som n-acetylcystein (NAC) er en farmakologisk agent brugt som mukolytikum (slimopløsende) og i behandling af paracetamoloverdose. Det findes under handelsnavnene Mucomyst (Bristol-Myers Squibb), Mucolysin (Sandoz) og Acetylcystein SAD.

Acetylcystein

Dosering

Acetylcystein findes i to doseringsformer:

  • Brusetabletter og depottabletter (Mucomyst, Mucolysin) mod slimet hoste
  • Intravenøs opløsning (Acetylcystein SAD) til behandling af paracetamoloverdose

Kemi

Acetylcystein er n-acetylderivativet af aminosyren cystein, og er en precursor til antioxidanten gluthathion. Thiol (sulfhydryl)-gruppen udviser antioxiderende aktivitet og er i stand til at reducere frie radikaler.

Klinisk brug

Mukolytisk terapi

Acetylcystein er en vigtig adjuvant i behandlingen af sygdomme med for megen slimproduktion, hvor slimen er tyk. Disse tilstande inkluderer lungeemfysem, bronkitis, tuberkulose og lungebetændelse, samt almindelig forkølelse. Acetylcystein splitter disulfid-bindinger som forbinder proteiner i slim.

Paracetamoloverdose

Intravenøs acetylcystein er indikeret i behandlingen af paracetamoloverdose. Oral acetylcystein til dette formål er ualmindelig, da det tolereres dårligt i de høje doser, der kræves (pga. dårlig oral biotilgængelighed), og da det har en ubehagelig smag samt fremprovokerer kvalme.

Mod paracetamolforgiftning virker acetylcystein ved at forstærke gluthathion-reserverne, som nedbrydes af giftige paracetamolmetabolitter. Desuden binder acetylcystein sig også direkte til disse metabolitter. Dette reducerer mængden af leverskade, en paracetamoloverdose fremprovokerer.

Andre anvendelser

Eksterne henvisninger

Læs mere om medicin, der indeholder Acetylcystein på medicin.dk

Medier brugt på denne side

(R)-N-Acetylcysteine Structural Formulae.png
(R)-N-acetylcysteine structural formulae