Absint (maleri)

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Absint (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Absint)
Absint
Edgar Degas - In a Café - Google Art Project 2.jpg
Edgar Degas 1876
Olie på lærred
92 × 68 cm
Musée d'Orsay, Paris

Absint (fransk L'Absinthe eller Dans un café) er et maleri af Edgar Degas. Maleriet er et af Degas' mest kendte værker og indgår i den permanente udstilling på kunstmuseet Musée d'Orsay i Paris.

Beskrivelse

Maleriet er malet af Edgar Degas i 1875-76 og forestiller en mand og en kvinde. De ses på afstand med kvinden i centrum og manden til højre. Han har hat på og kigger ud af billedets højre side. Kvinden er nydeligt klædt og med hat og stirrer tomt ned for sig. Et glas med en grøn absint står foran hende. Maleriet kan fortolkes som en kommentar til den på daværende tidspunkt stigende sociale isolation i Paris.[1][2]

Model for kvinden er skuespillerinden Ellen Andrée. Maleren og bohemen Marcellin Desboutin var model for manden. Scenen er den berømte Nouvelle AthènesPlace Pigalle i Paris.[3] Café de la Nouvelle Athènes var mødested for moderne kunstnere og intellektuelle bohemer.

Modtagelse

Ved den første udstilling i 1876 blev billedet kritiseret kraftigt af kritikerne, der kaldte det "grimt" og "rædselsfuldt". Det blev sat i depot til 1892, hvor det blev buhet ud.

Maleriet blev udstillet i England i 1893 nu under titlen L'Absinthe, hvor billedet igen skabte kontroverser. De victorianske kritikere anså personerne som degenererede og ukultiverede. Mange så maleriet som et angreb på den offentlige moral. Det gav sir William Blake Richmond og Walter Crane udtryk for ved udstillingen i London. Reaktionen var udtryk for den dybe mistænksomhed som det victorianske England havde haft mod fransk kunst siden Barbizon-skolen og et udtryk for ønsket om, at kunsten burde levere et moralsk rygstød. Flere engelske kritikere tolkede billedet som en advarsel mod franskmænd i almindelighed og absint i særdeleshed. Forfatteren George Moore udtalte om kvinden på billedet "Hvilken tøjte!" ("Heavens! ... What a slut!") og tilføjede "det er en ubehagelig fortælling, men lærerig".[4] I det senere værk Modern Painting beklagede Moore imidlertid at have sat billedet i en moralsk kontekst og anførte: "billedet er blot et stykke kunst, og det har intet at gøre med drukkenskab eller sociologi".[5]

De stærke negative reaktioner i England, hvor der i billedet blev tillagt en moralsk fordømmelse af personerne og den sociale situation, synes at ligge langt fra Degas' tanker med billedet.[6]

Noter

  1. ^ L'ABSINTHE - DEGAS
  2. ^ degasabsinthe.com, en side dedikeret til maleriet Arkiveret 10. marts 2012 hos Wayback Machine/
  3. ^ Musée d'Orsays gennemgang af billedet Arkiveret 13. december 2013 hos Wayback Machine (engelsk)
  4. ^ "Referater af engelske kritikeres anmeldelser af billedet, www.tate.org". Arkiveret fra originalen 13. december 2013. Hentet 10. december 2013.
  5. ^ George Moore, Modern Painting (London: Walter Scott Publishing, 1898), p. 269.
  6. ^ Om L'absinthe på WebMuseum Paris

Eksterne links

Litteratur

  • Barnaby Conrad III; (1988). Absinthe: History in a Bottle. Chronicle books. ISBN 0-8118-1650-8. 43–50
  • Phil Baker; (2001). The Book of Absinthe: A Cultural History. Grove Press books. ISBN 0-8021-3993-0. 121–24

Medier brugt på denne side