Totalt antal mål1.276 (10,63 pr. kamp)
TopscorerRichard David, Gladsaxe SF
81 point (46 mål + 35 assists)
Årets spillerEgon Kahl, Vojens IK

1. division i ishockey 1973-74 var den 14. sæson i 1. division i ishockey, og det var samtidig turneringen om det 17. DM i ishockey. Mesterskabet blev arrangeret af Dansk Ishockey Union, og de 10 deltagende hold spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket gav 18 kampe til hvert hold, ligesom de foregående sæsoner. Men som noget nyt var der i denne sæson blevet indført et slutspil for de seks bedste hold, som spillede yderligere en dobbeltturnering om mesterskabet.

Mesterskabet blev vundet af Gladsaxe Skøjteløberforening, som dermed vandt DM-titlen for fjerde gang gennem tiden. Holdet havde senest vundet mesterskabet i sæsonen 1970-71. Sølvmedaljerne gik for anden sæson i træk til KSF, mens de forsvarende mestre fra Herning IK måtte nøjes med bronzemedaljerne.

Resultater og stillinger

Format

De ti deltagende hold spillede først et grundspil bestående af en dobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket gav 18 kampe til hvert hold. Herefter spillede de seks bedst placerede hold i grundspillet en ny dobbeltturnering alle-mod-alle om medaljerne, hvilket gav yderligere 10 kampe til hvert hold. De fire lavest placerede hold i grundspillet og de to bedst placerede hold i 2. division, spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle om de sidste fire pladser i 1. division i den efterfølgende sæson.

Grundspil

De 10 hold spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket gav 18 kampe til hvert hold. De seks bedst placerede hold gik videre til slutspillet om medaljer, mens de fire øvrige hold gik videre til kvalifikationsspillet.