Øst-legion

Østlegioner (tysk: Ostlegionen) var værnepligtige og frivillige fra de besatte områder mod øst, som blev rekrutteret til den tyske hær under 2. Verdenskrig.

Staben i den nedlagte 162. infanteridivision i Polen fik til opgave at hverve og uddanne seks østlegioner. Den endte med at hverve og uddanne 82 bataljoner. I alt blev der hvervet 98 bataljoner hvoraf 80 gjorde tjeneste på Østfronten og på Balkan. 12 blev senere overført til Frankrig og Italien i 1943.

Styrke

Der var seks legioner:

  • Armenske Legion – 11 bataljoner
(c) Bundesarchiv, Bild 147-0483 / CC-BY-SA 3.0
Amin el-Husseini, stormuftien af Jerusalem, taler til den aserbajdsjanske legion under åbningen af Islamische Zentral-Institut i Berlin
  • Aserbajdsjanske Legion – 14 bataljoner
  • Georgiske Legion – 14 bataljoner
  • Kaukasisk-muslimske Legion – 5 bataljoner
  • Turkestan-Legionen – 34 bataljoner
  • Volga-Tatar-Legionen – 8 bataljoner

Østbataljoner

Østbataljonerne (tysk: Ostbataillonen) var enheder i bataljonsstørrelse, som bar tyske uniformer og udstyr og blev integreret i større tyske enheder. Det begyndte som private initiativer fra individuelle militære chefer, men blev med tiden formaliseret, og i slutningen af 1943 omfattede de 427.000 frivillige. En styrke svarende til 30 tyske divisioner. Mange blev indsat i vestlige områder, f.eks. Jugoslavien og Frankrig.

Bataljonerne i Turkestan-legionen udgjorde en del af 162. infanteridivision, som var involveret i svære kampe i Jugoslavien og Italien.

En række Østbataljoner blev brugt til at bevogte dele af Normandiet før Operation Overlord, specifikt Utah, Juno og Sword Beach. Østenheder, der kæmpede i operation Overlord, var fra den tyske 243. og 709. statiske infanteridivision.

Eftermæle

Hovedparten af soldaterne i Øst-legionerne var rekrutteret fra Sovjetunionen og andre besatte lande i Østeuropa. Deres effektivitet varierede. Nogle klarede sig forbilledligt, mens andre overgav sig, så snart de blev angrebet af regulære styrker. I reglen blev Øst-tropperne stationeret udenfor kritiske områder eller blev anvendt til vagttjeneste i bagområder, når det var muligt.

Eksterne kilder

Medier brugt på denne side

Bundesarchiv Bild 147-0483, Berlin, Besuch Amin el Husseini.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 147-0483 / CC-BY-SA 3.0
For documentary purposes the German Federal Archive often retained the original image captions, which may be erroneous, biased, obsolete or politically extreme.
Berlin, Besuch Amin el Husseini

Der Grossmufti von Jerusalem im Gespräch mit Islamischen Freiwilligen. Anlässlich des Id-u Adha, des grossen mohammedanischen Festes, wurde im Haus der Flieger zu Berlin eine Feier der Mohammedanischen Gemeinde veranstaltet, bei der der Grossmufti von Jerusalem das "Islamische Zentral-Institut" eröffnete. Der Grossmufti im Gespräch mit islamischen Freiwilligen die ebenfalls an der Feier teilnahmen. 19.12.42 Presse-Hoffmann

[Berlin.- Amin el Husseini im Gespräch mit islamischen Freiwilligen, u.a. der "Legion Aserbaidschan"]

Abgebildete Personen: