Østeuropa

Regioner, der anvendes til statistiske formål af FN's statstistiskeafdeling:      Nordeuropa      Vesteuropa      Østeuropa      Sydeuropa
CIA World Factbook      Østeuropa      Sydøsteuropa      Transkontinentalt
Opdelingen af Europa før 1989 med nuværende nationale grænser      Tidligere RSFSR, nu Rusland      Tidligere republikker i Sovjetunionen      Tidligere medlemsstater i Warszawapagten      Tidligere socialistiske stater, ikke allierede med Sovjetunionen

Østeuropa er den østlige del af Europa.

Definition

Der findes adskillige definitioner af Østeuropa i dag, men de mangler ofte præcision eller er meget generelle. Disse definitioner varierer både på tværs af kulturer og blandt eksperter, selv politologer. På det seneste er definitionerne blevet mere og mere upræcise, og ændres efter hvad der er politisk opportunt.[1]

Geografisk

Uralbjergene, Uralfloden, og Kaukasus er de østlige grænser af Europa. I vest er østeuropas grænse, kulturelt og religiøst behæftet med betydelig overlapning, og har gennemgået historiske ændringer, som gør en præcis definition af østeuropas vestlige grænser vanskelig.

Poltisk og kulturelt

En opfattelse af den vestlige grænse til Østeuropa opstod i løbet af de sidste faser af Anden Verdenskrig. Området omfattede alle europæiske lande, der var under sovjetisk indflydelse. Disse lande havde socialistiske regeringer, og neutrale lande blev indpasset i opdelingen efter arten af politisk styre. Den kolde krig forstærkede årsagerne til opdelingen af Europa i to dele langs grænsen mellem NATO- og Warszawapagtlandende. Et andet synspunkt henviser sædvanligvis til Centraleuropa og de baltiske stater har markant forskellige politisk, religiøs, kulturel og økonomisk historie end deres østlige naboer.

FN

  • FN's statstistiskeafdeling har opstillet en liste af geografiske områder og grupper af lande og områder, der kan anvendes til udarbejdelse af statistikker. På den liste betragtes følgende ti lande som Østeuropa:[2][3] Hviderusland, Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Moldova, Polen, Rumænien, Rusland, Slovakiet og Ukraine. Opdelingen af lande er foretaget på grund af statistisk bekvemmelighed og indebærer ikke nogen antagelse om politisk eller anden tilhørsforhold.[2] FN's definition omfatter de fleste af de lande, der engang var en del af Sovjetunionen eller var en del af Warszawapagten.
  • Andre organer i FN (som UNAIDS,[4] UNHCR,[5] ILO,[6] og UNICEF[7]) opdeler Europa i andre regioner, og indplacerer landene forskelligt i disse regioner.

EU

EU's Eurovoc, et opslagsværk over EU's institutioner,[8] definerer følgende lande som Østeuropa: Albanien, Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Georgien, Ungarn, Kosovo, Makedonien, Moldova, Montenegro, Polen, Rumænien, Rusland, Serbien, Slovakiet, Slovenien og Ukraine.

Nutidig situation(2014)

Jerntæppets fald bragte afslutningen på øst-vest-opdelingen i Europa,[9] men denne geopolitiske opdeling bruges undertiden stadig i omtale i medierne.[10]

De Baltiske lande

Hovedartikel: Baltikum.

Rent geografisk ligger de Baltiske lande i Nordeuropa men geopolitisk ligger de i Østeuropa da de var en del af Sovjetunionen før 1991. Således kan man se at CIA's World Fact Book placerer landene i Østeuropa.

Transkaukasien

De kaukasiske lande er defineret som en del af Østeuropa og Østeuropas historie. De ligger ved grænsen mellem Europa og Asien. De deltager i EU's Østpartnerskabs program samt er medlemmer af Europarådet. Der ud over har Georgien søgt om optagelse i NATO og EU.

De omstridte transkaukasien territorier betragtes som resten af de kaukasiske lande som en del af Østeuropa:

Da Øst-Aserbajdsjan er i Iran, er det ikke Europa, selv om det er vest for Baku.

Andre tidligere sovjetiske republikker

Flere andre tidligere sovjetrepublikker er en del af Østeuropa

Omstridt tilhørsforhold

Centraleuropa

Hovedartikel: Centraleuropa.

Begrebet "Centraleuropa" bruges ofte af historikere om Tyskland og dets østlige naboer, og overlapper dermed "Østeuropa". Følgende lande kaldes ofte Østeuropa af historikere, men af nogle Centraleuropa.[11][12][13]

Sydøsteuropa

Hovedartikler: Balkanhalvøen og Sydeuropa.

De fleste sydøstlige stater i Europa var ikke en del af Østblokken (bortset fra Bulgarien, Rumænien, og for en kort tid, Albanien) på trods af at flere af dem var repræsenteret i Kominform. Kun nogle af landene kan inkluderes i den tidligere klassiske definition af Østeuropa. Nogle af landene kan anses for at være en del af Sydeuropa.[2] Imidlertid kan de fleste af landene betragtes som en del af Sydøsteuropa, men nogle af landene kan betragtes som en del af Centraleuropa eller Østeuropa.[19]

Omstridte områder:

Kilder

  1. ^ Drake, Miriam A. (2005): Encyclopedia of Library and Information Science, CRC Press. (engelsk)
  2. ^ a b c United Nations Statistics Division- Standard Country and Area Codes Classifications (M49). Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  3. ^ Population Division, DESA, United Nations: World Population Ageing 1950-2050. Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  4. ^ UNAIDS: Eastern Europe and Central Asia. Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  5. ^ UNHCR: Eastern Europe. Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  6. ^ ILO: Europe and Central Asia. Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  7. ^ UNICEF: UNICEF – Information by country – CEE/CIS and Baltic States Arkiveret 2. juli 2014 hos Wayback Machine. Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  8. ^ Eurovoc.europa.eu:Browse MT 7206 EuroVoc. Hentet 11. juli 2014, (engelsk)
  9. ^ V. Martynov: The End of East-West Division But Not the End of History, UN Chronicle, 2000]
  10. ^ "Migrant workers: What we know". BBC News. 11. juli 2014.
  11. ^ Wallace, W. The Transformation of Western Europe London, Pinter, 1990
  12. ^ Huntington, Samuel The Clash of Civilizations Simon & Schuster, 1996
  13. ^ Johnson, Lonnie Central Europe: Enemies, Neighbours, Friends Oxford University Press, USA, 2001
  14. ^ United Nations
  15. ^ Michael Hayes. Road memories: aspects of migrant history (Cambridge Scholars Publishing, 2007)
  16. ^ Enlargement of the European Union: The First Or the Last Stage of ... - Artur Podgórny Negri - Google Cărți
  17. ^ United States. Foreign Broadcast Information Service Daily report: East Europe
  18. ^ Armstrong, Werwick. Anderson, James (2007). "Borders in Central Europe: From Conflict to Cooperation". Geopolitics of European Union Enlargement: The Fortress Empire. Routledge. s. 165. ISBN 978-1-134-30132-4.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
  19. ^ Bideleux and Jeffries (1998) A History of Eastern Europe: Crisis and Change
  20. ^ Greek Ministry of Tourism Travel Guide, General Information
  21. ^ Greece Location - Geography
  22. ^ UNdata | country profile | Greece
  23. ^ NATO 2004 information on the invited countries
  24. ^ Energy Statistics for the U.S. Government

Se også

Eksterne henvisninger

Medier brugt på denne side

Flag of Croatia.svg
Det er let at give dette billede en kant
Flag of Austria.svg
Flag of Austria with the red in the Austrian national colours which was official ordered within the Austrian Armed Forces (Bundesheer) in the characteristic “Pantone 032 C” (since May 2018 the Red is ordered in the characteristic “Pantone 186 C”.)
Flag of Slovenia.svg
The flag of Slovenia.
"The construction sheet for the coat of arms and flag of the Republic of Slovenia
is issued in the Official Gazette Uradni list Republike Slovenije #67, 27 October 1994
as the addendum to the Law on the coat of arms and flag."
Flag of Albania.svg
Flag of Albania
Flag of Montenegro.svg
Montenegros flag (i brug den 13. juli 2004).
Eastern-Europe-map2.svg
Forfatter/Opretter: CrazyPhunk, Licens: CC BY-SA 3.0
Eastern Europe according to CIA World Factbook, including Southeastern Europe
Eastern-Europe-small.png
Pre-1989 division between the "West" (grey) and "Eastern Bloc" (orange) superimposed on current borders: