Ørentviste

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Ørentviste
Forficula auricularia.
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeArthropoda
(Leddyr)
KlasseInsecta
(Insekter)
UnderklassePterygota
InfraklasseNeoptera
OverordenEndopterygota
OrdenDermaptera
Hjælp til læsning af taksobokse
Ørentvist med udfoldet vinge.

Ørentviste (Dermaptera) er en orden af insekter, der er udbredt over størstedelen af verden. I alt kendes omkring 2.000 arter, hvoraf fem er udbredt i Danmark. Ørentviste har en karakteristisk tang på bagkroppen og tynde hindeagtige vinger, der er foldet sammen under korte dækvinger. Ørentviste har ufuldstændig forvandling, det vil sige uden et puppestadium. Det sidste af de fire larvestadier kaldes gerne nymfestadiet. Ørentviste kan have yngelpleje, hvor moren passer æg og undertiden også unger.

Ørentviste er lyssky dyr, der ofte træffes flere sammen, fx under sten, bark eller vissent løv. De ses desuden i frugter, under blade eller i blomster, hvor de kan fortære støvveje og støvdragere. Ud over plantedele kan ørentviste leve af mindre dyr som bladlus.

Arter

I Danmark findes fem vildtlevende arter:

  • Almindelig ørentvist (Forficula auricularia). Den almindelige ørentvist, der er udbredt i hele Danmark og i øvrigt i store dele af verden, er cirka 10-14 millimeter lang. Hos hunnen er tangen 3,5-5 millimeter, og hos hannen 4-9 millimeter. Den har ildelugtende stinkkirtler. Farven er rødbrun med gullige vingeskæl (de udragende flyvevinger) og dækvinger. Man ser sjældent den almindelige ørentvist flyve. Ørentvisten bemærkes især i august, hvor ungerne er udvoksede. Parringen foregår om efteråret. Senere går den i vinterhi. Hunnen kan grave en hule under en sten eller eksempelvis benytte en regnormegang. Hannen tilbringer oftest vinteren sammen med hunnen. Om foråret forlader hannen hulen, og hunnen lægger sine æg, som den derefter passer. De holdes fri af skimmelsvampe og døde æg fjernes. Når æggene klækkes, stopper yngelplejen, men den bliver hos ungerne. Efter et stykke tid dør moren og ungerne fortærer den. Ungerne skal igennem fire hudskifter, før de er udvokset. Det nye hylster er helt hvidt, men efter 6-7 timer er det nye mørkt og stift. En hvid ørentvist er derfor ikke en albino.
  • Buskørentvist (Apterygida media) er 6-10 millimeter lang og gul til rødbrun. Dækvingerne er større og dækker helt de mindre udviklede flyvevinger. Hannen har en indadrettet tand på hver tangarm.
  • Skovørentvist (Chelidurella acanthopygia) er 6-13 millimeter lang og rødlig, brunlig eller gullig. Dækvingerne er reduceret til to lapper, der er vokset fast til brystets overside. Hannens tangarme er halvcirkelformede.
  • Lille ørentvist (Labia minor) er 4-5 millimeter lang og gulbrun med en fin behåring, der giver et gyldent skær. Dækvinger og flyvevinger er normalt udviklede. Hannens tangarme er fint tandede på indersiden. Den ses ofte flyvende, både dag og aften.
  • Sandørentvist (Labidura riparia) er 13-26 millimeter lang og varierer i farve fra gul og sort til brun. I Danmark er den ofte bleggul med en bred mørk rygstribe på bagkropppen. Dækvinger er mørkebrune og flyvevinger veludviklede. Hannens tangarme er svagt indadkrummede med en lille, indadrettet tand lidt bag midten. Føden består hovedsagelig af insektlarver og edderkopper eller lignende. Overvintringen foregår i op til to meter lange overvintringsrør.

Myte

Det er en myte at ørentviste lægger æg i menneskeører. Myten er opstået på grund af insektets navn, der dog i virkeligheden kommer af formen og aftegningerne på ørentvistens vinger, som bærer en stærk lighed med et menneskeligt øre. Det sker dog at ørentvisten (som det også kan ske med andre smådyr) forvilder sig ind i menneskers øregang. Nogle mennesker har ligefrem en fobi for at sove uden at have ørerne dækket til, på grund af frygten for at der flytter en ørentvist ind.[kilde mangler].

Ørentviste i litteraturen

I James Joyces sidste roman Finnegans Wake er Ørentvisten/ H. C. Earwicker en gennemgående person.

Evolution

55 millioner år gammel ørentvist (Forficula paleocaenica), fra Fur Formationens moler

De første fossiler af ørentviste kendes tilbage fra Sen Trias til Tidlig Jura, ca. 202 millioner år før i dag. Der er dog grund til at tro at gruppen kan være endnu ældre, muligvis tilbage fra Karbon-tiden. Der kendes ca. 80 arter af fossile arter af ørentviste i dag, hvoraf de ældste er fundet i England og Australien. I Danmark kender vi fossiler af ørentviste bl.a. fra Tidlig Eocæn i Fur Formationen (fra moleret) og fra det baltiske rav.

Kilder/Henvisninger

Medier brugt på denne side

Text document with red question mark.svg
A text document icon with a red question mark overlaid. This icon is intended to be used in e.g. "unverified content" templates on Wikipedia.
Earwig wing2.jpg
earwig, left forwing opened, left hindwing folded, right forwing cut, right hindwing half folded. Folding: The hindwing is folded fanlike parallel to the lines b and c, then bended along prolongation of arrow e, then the two piles are bended round the articulation (arrow d) and deposed under the part parallel to a.
Forficula paleocaenica Fur Formation.jpg
Forfatter/Opretter: Rene Sylvestersen, Licens: CC BY-SA 3.0
Earwig Forficula paleocaenica, Early Eocene Fur Formation, Denmark
Forficula auricularia (Forficulidae) (Common Earwig) - (imago), Elst (Gld), the Netherlands.jpg
Forfatter/Opretter:
Aspitates ochrearia.jpg This image is created by user B. Schoenmakers at waarneming.nl, a source of nature observations in the Netherlands.
, Licens: CC BY 3.0
Forficula auricularia (Forficulidae) (Common Earwig) - (imago), Elst (Gld) - De Park, the Netherlands
Hagenbach earwig.jpg
Drawing with the original description of the Earwig species Apterygida media by Johann Jacob Hagenbach (1822), depicting an adult male specimen.
Chelidurella acanthopygia-mob.jpg
Forfatter/Opretter: Magnefl, Licens: CC BY-SA 4.0
Chelidura guentheri male
Labidura riparia cropped.jpg
Forfatter/Opretter: Donald Hobern, Licens: CC BY 2.0
Labidura riparia
Earwig on white background.jpg
Forfatter/Opretter:


fir0002
flagstaffotos [at] gmail.com
Canon 20D + Sigma 150mm f/2.8
, Licens: GFDL 1.2
Common earwig, Forficula auricularia on a white background. Specimen is approx 18mm in length. Taken in Swifts Creek, Victoria in April 2007
Apterygida media (aka).jpg
Forfatter/Opretter:

André Karwath aka Aka

, Licens: CC BY-SA 2.5
This image shows female earwig of the species Apterygida media. Thanks to Pudding4brains for identifying this animal.
Waldohrwurm (Chelidurella acanthopygia Syn. Chelidurella guentheri).jpg
Forfatter/Opretter: Johannes Sander, Licens: CC BY-SA 4.0
Waldohrwurm (Chelidurella guentheri), Männchen
Labia minor1.png
(c) Hallvard Elven/Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, CC BY 3.0
Labia minor
Labia minor.jpg
Forfatter/Opretter: Whitney Cranshaw, Colorado State University, Bugwood.org, Licens: CC BY 3.0 us
lesser earwig (Labia minor) (Linnaeus, 1758)