Ældste stenalder

Spids fra Brommekulturen

Ældste stenalder er en del af jægerstenalderen. Ældste stenalder kaldes også palæolitikum, palæolitisk tid eller oldstenalderen. I Danmark fra ca. 12.800 f.Kr.8.900 f.Kr.. Internationalt går den fra omkring 2,5-2,6 millioner år f.Kr. (de ældste forarbejdede stenredskaber fra Gona) til ca. 10.000 f.Kr.

Ældste stenalder i Danmark

I Danmark dækker Ældste stenalder perioden efter sidste istid (Weichsel-istiden), hvor isen havde trukket sig tilbage, men landet stadig var dækket af tundra (eller parktundra). Den kaldes også senglacial (= sidste del af istiden) eller rensdyrtid.

Den første periode efter isens tilbagetrækning, Ældste dryas, regnes ikke altid som en del af Ældste stenalder. I den var vegetationen i Danmark meget sparsom – som man kender den i dag fra gletsjer-randområder på Island. Dette vegetationsfattige landskab betegnes som højarktisk tundra, men den sparsomme vegetation til trods indfinder rensdyr (og en række andre istidsdyr) sig i Danmark. (Dryas er det latinske navn på planten rypelyng der var almindelig og stadig er almindelig i tundra- og fjeld-områder). Da store mængder havvand fortsat var bundet i isen, var Danmark et stort sammenhængende landområde, og Sjælland var landfast med Sverige og Tyskland, og Jylland var landfast med England.

I ældste dryas ser vi de første tegn på mennesker i Danmark efter istiden. Som med menneskene i Eem-mellemistiden tog de ikke fast boplads i Danmark, men der var uden tvivl tale om mennesker af arten Homo sapiens. De var rensdyrjægere og hørte til Hamburgkulturen. Hermed begyndte den ældste del af Danmarks forhistorie kaldet Jægerstenalderen.

I Bøllingtiden finder vi flere spor af mennesker i Danmark, men de var stadig rensdyrjægere, som formodes at have haft deres vinter-bopladser syd for Danmark. Også i Bøllingtiden er der tale om Hamburgkulturen. Bøllingtid var mildere med parktundra, men ikke mild eller langvarig nok til, at vi finder spor af fastboende mennesker i Danmark.

Først i den sidste milde periode, Allerødtiden, finder man faste bopladser i Danmark fra Brommekulturen, der også var rensdyrjægere, men tillige jagede en række andre dyr som elg og irsk kæmpehjort. Bopladserne var dog ikke mere faste, end at de hurtigt kunne flyttes, når der var behov for det. [1] [2]
Tidsnavigation Danmark:

Geologisk periode:Kvartær
Subepoke/epoke:← Sen PleistocænHolocæn
Istid:Sen Weichsel-istidFlandern-mellemistid (den aktuelle mellemistid) →
Kronozone:Ældste dryasBøllingtidAllerødtidYngre dryasPræboreal tidBoreal tidAtlantisk tidSubboreal tid
Kulturhistorisk periode:JægerstenalderBondestenalderBronzealder
Ældste stenalderÆldre stenalderYngre stenalder
Ældste stenalder internationalt

Statuetten Venus of Willendorf fra ældste stenalder.
Håndkilens udbredelse i mellem Pleistocæn (mørk gylden).
Isdække (reliefsmønster).
Håndkile.
Venus fra Brassempouy - fra ca. 35.000 år siden.
Malerier fra ældste stenalder, Sierra Madrona.

Se også

Eksterne henvisninger

  1. ^ Jægerfolket i Stenalderen; Lademanns Danmarkshistorie, Stenalderen 1. ISBN 87-15-07536-2
  2. ^ I begyndelsen tli år 200 f.Kr.; Gyldendals og Politikens Danmarkshistorie bind 1. ISBN 87-00-51846-8
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Haches pierre polie.jpg
Forfatter/Opretter: Pline, Licens: CC BY-SA 3.0

Haches de prestige en pierre polie du Néolithique (Dépot dit de "Bénon"). Taillées dans de la fibrolite sans doute d'origine locale et dans de la roche verte probablement extraite dans les Alpes

Biface Extension.png
Map of the area where the hand axe cultures are spread out during the Middle Pleistocene (Acheulean) [1]
Bifaz cordiforme.jpg
Forfatter/Opretter: José-Manuel Benito Álvarez (España) —> Locutus Borg, Licens: CC BY-SA 2.5
Cordate shaped hand axe (replica)
Penaescrita043.jpg
Forfatter/Opretter: No machine-readable author provided. Javier martin assumed (based on copyright claims)., Licens: CC-BY-SA-3.0
A work release by Francisco Javier Martin Lopez, in "Peña Escrita". Paleolitical paintings, Sierra Madrona, Ciudad Real, Spain 2005, December 4. A free donation to Wikipedia.
Bromme point.png
Forfatter/Opretter: Micke, Licens: CC BY 2.5
A drawing of a point from the paleolithic Bromme culture.
Venus of Brassempouy.jpg
One of the earliest known realistic representations of a human face.