Ås (geologi)

© Hans Hillewaert, CC BY-SA 2.5
Åsdannelse
Ås i Tyskland
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ås. (Se også artikler, som begynder med Ås)

En ås er en aflang bakke, som er dannet af smeltevandsaflejringer i en tunnel under en gletsjer. Inde i gletsjeren er der sten (sedimenter fra Norge, Sverige og Finland). Under gletsjeren løber der vand i en tunnel. Når gletsjeren smelter meget, løber der meget vand. I vandet er der store og små sten/sedimenter fra gletsjeren, som bliver lagt (aflejret) på jorden, når vandet ikke strømmer så hurtigt. Når vandet strømmer helt langsomt, aflejres små sten, og når der er mere vand i tunnelen, bliver kun de største sten liggende. Det indebærer, at i en ås ligger stenene sorterede. Derfor har man gravet mange åse væk – det er jo nemt at finde sten i en bestemt størrelse i en ås. Åse kan være kilometerlange.


Danske åse

Danske eksempler er:

Falske åse

Jyske Ås i Vendsyssel er ingen ås men – formentlig – en randmorænedannelse.

Romeleåsen, Linderödsåsen, Søderåsen og Hallandsåsen i Skåne er heller ikke smeltevandsaflejringer, men aflange horste. Der findes dog også smeltevandsaflejrede åse i Skåne, fx Knivsåsen øst for Dalby og Lövestads åse.

Eksterne henvisninger

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Medier brugt på denne side

Os-26-VIII-2007-22.jpg
Esker are usually convenient in the basic-morainic-landscape sedimentations of bolders- and sand-material in glacier columns or tunnels. The Esker illustrated here runs in north-north-east - south-south-west direction of Gatschow in the north to Varchentin in the north-west of the district Mecklenburgische Seenplatte and is the longest, more or less coherent Esker in Northeast-Germany.
Receding glacier-da.svg
© Hans Hillewaert, CC BY-SA 2.5
This illustrations renders a retreating glacier and its effects on the surrounding landscape.