Suðurland

Det gule '8' er Suðurland
Vulkanen Hekla

Suðurland (Sydlandet) er en af 8 områder, som er landsdele eller regioner på Island. Suðurland havde i 2008 24.176 indbyggere og er inddelt i 14 sveitarfélög (kommuner). Arealet er 24.526 km² og befolkningstætheden på 0,979 indb./km²

Landsdelen ligger i den sydvestlige del af Island og dens administrationsby er Selfoss. Islands sydligste sted på fastlandet er Dyrhólaey og øen Surtsey er Islands sydligste position, som begge hører til i Sydlandet

Byer

Eyrarbakki, Hvolsvöllur, Hveragerði, Selfoss, Stokkseyri, Vík í Mýrdal

Sydlandets har store flade vidder med heste og får. Her er øgruppen Vestmannaeyjar og vulkanen Hekla, gletsjere og store sandsletter.

En stor del af Naturparken Skaftafell ligger i Sydlandet. Parken er blandt andet kendt for at rumme Islands største gletsjer Vatnajökull.

Islands domkirke var i mere end 600 år beliggende ved gården Skálholt i den østlige del af landsdelen, hvor der stadig findes en stor kirke.

Flere af de kendte sagaer foregik på Sydlandet – som f.eks Njáls saga, der udspillede sig i nærheden af gletsjeren Eyjafjallajökull.

Eksterne henvisninger

Koordinater: 63°55′59″N 20°59′49″V / 63.9331°N 20.9969°V / 63.9331; -20.9969

Medier brugt på denne side

Regions of Iceland.png
Forfatter/Opretter: No machine-readable author provided. Bjarki S assumed (based on copyright claims)., Licens: CC BY-SA 3.0

Regions of Iceland, made with the blank map of municipipal boundaries in Iceland. The enclosed white areas are glaciers, and not divided into municipal regions.
1 Capital Region Höfuðborgarsvæði
2 Southern Peninsula Suðurnes
3 Western Region Vesturland
4 Westfjords Vestfirðir
5 Northwestern Region Norðurland vestra
6 Northeastern Region Norðurland eystra
7 Eastern Region Austurland

8 Southern Region Suðurland
Hekla and horse.jpg
Forfatter/Opretter: Lydur Skulason from Iceland, Licens: CC BY 2.0
The volcano Hekla and Icelandic horse.