Jacob A. Riis

Disambig bordered fade.svg Der er flere personer med dette navn, se Jacob Riis. (Se også artikler, som begynder med Jacob Riis)
Jacob A. Riis

Jacob Riis 2.jpg

Personlig information
Født3. maj 1849 Rediger på Wikidata
Ribe, Danmark Rediger på Wikidata
Død26. maj 1914 (65 år) Rediger på Wikidata
Barre, Massachusetts, USA Rediger på Wikidata
ÆgtefælleElisabeth Riis (fra 1876) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseJournalist, sociolog, fotograf, skribent, biografiforfatter, fotojournalist Rediger på Wikidata
FagområdeReformbevægelse, Portrætfoto Rediger på Wikidata
ArbejdsstedNew York City (1870-1914) Rediger på Wikidata
Kendte værkerThe Children of the Poor: A Child Welfare Classic, How the Other Half Lives Rediger på Wikidata
GenreSocialdokumentarisk fotografi Rediger på Wikidata
Signatur
Jacob Riis Signature.png
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Mindetavle på Skolegade 1B i Ribe lige overfor domkirkens vestportal
Bandit's Roost af Jacob Riis, 1888, fra How the Other Half Lives. Dette foto viser Bandit's Roost på 59½ Mulberry Street, på den tid det mest kriminalitets-befængte og farlige sted i New York City.
Børn som sover i Mulberry Street , Jacob Riis 1890

Jacob August Riis (født 3. maj 1849 i Ribe, død 26. maj 1914) var en dansk-amerikansk journalist, social reformator, fotograf og foredragsholder.

Tidligt liv

Uddannet som tømrer emigrerede han i 1870 til New York, USA. I flere år flakkede han rundt og erhvervede sig ved små job, blandt andre, dørsælger af strygejern. I perioderne uden arbejde oplevede han på sin egen krop "den anden side", "The Other Half", som han selv kaldte det. Tilbagevendt til New York fik han job på avisen South Brooklyn News som han efterfølgende købte. Denne blev senere solgt, hvilket gav Riis penge nok til at tage retur til Danmark og gifte sig med Elisabeth Riis.

Elisabeth Riis

Elisabeth Dorthea Nielsen Riis (1852 - 18. maj 1905) var Riis' store ungdomskærlighed. Men kærligheden var ikke gengældt og Riis var i sine ungdomsår ikke fin nok til at gifte sig med Elisabeth. Ud over at kærligheden ikke var gengældt, var Elisabeths stedfar, Balthazar Giørtz, ikke villig til at lade parret gifte sig.

Hun blev gift første gang med Raymond Baumann, der var premierløjtnant i Grænsegendarmeriet. Denne døde af tuberkulose i november 1874. Herefter tog hun kontakt til Riis, der var migreret til USA. Jublende lykkelig begav han sig hjem til Ribe.

Parret blev gift i Ribe Domkirke 6. marts 1876. Under parrets besøg i Ribe til genindvielsen af Ribe Domkirke i 1904, blev Elisabeth syg og døde året efter.[1]

Dokumentation af New Yorks slum

Det nygifte par slog sig ned i New York, hvor Riis fik job på avisen New York Tribune. Som journalist og politireporter skrev han med social indignation artikler om de forfærdende og sundhedsfarlige forhold, som fattige emigranter levede under i New Yorks spekulationsbyggeri. Det var det rene slum, som altid henlå næsten i halvmørke og hvor beboerne levede under de usleste forhold. Da blitzen til fotografering blev udbredt efter 1887, fattede Riis interesse for at dokumentere den sociale nød ved at fotografere beboere og leveforhold i slumkvarterernes mørke omgivelser. Han supplerede herefter i nogle år sine indtægter med foredragsvirksomhed, hvor han rejste med sit lysbilledforedrag.[2]

Riis adskilte sig fra sin samtid ved at der på fotografierne fra slumkvartererne også var personer. I 1889 fik han optaget en artikel i julenummeret af det prestigefyldte tidsskrift Scribner's Magazine med titlen ”How the Other Half Lives”, som var illustreret med træsnit på basis af Riis’ fotografier. Artiklen vakte stor opmærksomhed. Endnu større opmærksomhed fik Riis, da han i 1891 udbyggede artiklen og supplerede med flere illustrationer i en bog på 304 sider med titlen ”How the Other Half Lives, Studies among the Tenements of New York” (som kan læses på wikisource).

Riis' skrivemåde var fornyende ved at være en kombination af reportage og rejseskildring. Illustrationerne er en blanding af træsnit og gengivelser af fotografier, som dog er meget utydelige på grund af tidens ringe trykteknik. ”How the Other Half Lives”, blev uhyre populær og gjorde Riis til en kendt forfatter. Han fulgte op med flere bøger om samme emne, som dog indeholdt mange gentagelser og ikke blev samme succes. Fornyet succes fik han med sin selvbiografi The Making of an American, som udkom i 1901. Riis var med til at sætte en ny social dagsorden i USA. Han inspirerede til et politisk opgør med korruption i New Yorks bystyre og politikorps. Slumkvarteret Mulberry Bend i New York, som Riis havde dokumenteret i sine bøger, blev nedrevet i 1897.

Betydning

Efter sin død sank Jacob Riis ned i glemslen. Den russiske fotograf og emigrant Alexander Alland, som selv beskæftigede sig med emigranter og slumfotografi sporede via Riis’ familie fotografierne, som efter flere slægtled var endt i en ejendom under nedrivning. I samarbejde med Museum of the City of New York fik Alland reddet negativerne, som blev affotograferet og restaureret inden ødelæggelse, bl.a. glasplader som var under selvdestruktion. I 1947 arrangerede Alland en stor udstilling på Museum of the City of New York. Gennem udstillingen og senere fotobøger, udgivet af Alland, blev der stor opmærksomhed omkring Riis’ fotografier fra New Yorks slum. Riis ønskede selv at blive vurderet som journalist og forfatter, men i eftertiden huskes Riis først og fremmest for sin indsats som fotograf. Riis opfattes i dag sammen med amerikaneren Lewis Hine (1874 – 1940) som de første egentlige dokumentarfotografer og er den absolut mest betydningsfulde og berømte danske fotograf.

10. august 1900 blev han Ridder af Dannebrog.[3] Kun få af Jacob Riis’ bøger er oversat til dansk. Det gælder bl.a. hans selvbiografi, som blev oversat i en forkortet udgave fra 1912 med titlen Hvordan jeg blev amerikaner, men også The Old Town (Den gamle by) er udkommet på dansk i flere udgaver. Danmark blev det første land uden for USA, som viste en udstilling med de originale, restaurerede aftryk af Jacob Riis’ berømte fotografier. Det skete i 2008 i Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, i samarbejde med Museum of the City of New York.

Et museum der omhandler Jacob A. Riis indsats og betydning blev d. 27. juni 2019 åbnet under navnet Jacob A. Riis Museum. Museet er et projekt skabt af Sydvestjyske Museer og ligger i Jacob A. Riis barndomshjem, Sortebrødregade i Ribe.[4]

Bibliografi

  • How The Other Half Lives, tidsskriftartikel i Scribner's Magazine, vol. IV, 1889, p. 643-662. Link til digital udgave
  • How The Other Half Lives (1891 og 1903) Link til 1903-udgaven
  • The Children of the Poor (1892; new edition, 1902)
  • Out of Mulberry Street (1896), a collection of fiction
  • A Ten Years' War (1900)
  • The Making of an American (1901; new edition, 1913), his autobiography
  • The Battle with the Slum (1902)
  • Children of the Tenements (1902)
  • The Peril and the Preservation of the Home (1903)
  • Theodore Roosevelt, the Citizen (1904)
  • The Old Town (his birthplace) (1909)
  • Hero Tales of the Far North (1910)
  • Neighbors: Life Stories of the Other Half (1914)

Litteratur og dokumentarfilm

  • Susanne Benthien: Jacob A. Riis og Ribe, Fra Ribe Amt 1996, s. 59-72.
  • Tom Buk-Swienty, Den ideelle amerikaner : en biografi om journalisten, reformisten og fotografen Jacob A. Riis, Gyldendal, 2009. ISBN 978-87-02-06037-9.
  • Flemming Just: Jacob A. Riis. Danmarks mest betydningsfulde udvandrer, Rubicon, 28, 1, 2020, s. 4-18.
  • Flemming Just: Jacob A. Riis og amerikanisme, Anglo-Files, 196, 2, 2020, s. 77-82.
  • Flemming Just: Jacob A. Riis: The Ideal American Citizen, The Bridge. Journal of the Danish American Heritage Society, vol. 43, no. 2, 2020, s. 59-81.
  • Flemming Just: Større end Carnegie og Rockefeller. Samtidens syn på Jacob A. Riis, Levende Viden 5, 2017, s. 6-17.
  • Flemming Just: Tre generationer Dannebrogmænd, Levende Viden 7, 2019, s. 6-27.
  • Flemming Just og Kim F. Petersen: "Et forgiftet gammelt hus". Jacob A. Riis' familie og opvækst i Sortebrødregade, Levende Viden 4, 2016, s. 46-55.
  • Mikkel Kirkedahl Nielsen: ”Mit forgæves Forsøg paa at sætte Moder et Minde” – Jacob A. Riis og glasmalerierne i Ribe Domkirke, Levende Viden 7, 2019, s. 66-89.
  • Mikkel Kirkedahl Nielsen: Jacob A. Riis og velgørenheden: Historien om tre frimærker og en børnehave, Levende Viden 8, 2021, s. 48-65.
  • Dag Petersson og Jens Erdman Rasmussen: Jacob A. Riis. Udgivet i forbindelse med udstilling på Det Nationale Fotomuseum 24.10.2008-24.01.2009. Det Kongelige Bibliotek. 2008. 149 s. Ill. (Også engelsk udgave)
  • Mette Søvsø og Flemming Just: Jacob A. Riis og den historiske sans, Levende Viden 2, 2014, s. 78-83.
  • Christa Holm Vogelius: Riis, sentimentalitet og byreform, K&K - Kultur Og Klasse, 49(132), 2021, s.199–218.
  • Flash of a dream - dokumentarfilm fra 2002 af Robert M. Fox

Referencer

  1. ^ "Jacob A.Riis og Ribe" af Susanne Benthien − Hos Tidsskrift.dk
  2. ^ Manuskriptet til lysbilledforedraget er gengivet i: Dag Petersson og Jens Erdman Rasmussen: Jacob A. Riis. Udgivet i forbindelse med udstilling på Det Nationale Fotomuseum 24.10.2008-24.01.2009. Det Kongelige Bibliotek. 2008. ss. 17-27
  3. ^ Johannes Madsen, De Kgl. Danske Ridderordener: Personalhistorisk Festskrift udgivet i anledning af Hans Majestæt Kong Christian Den Niendes 40 aarige Regeringsjubilæum paa foranstaltning af H. F. Grandjean Oberstlieutenant, A. Christiansen 1903, s. 573.
  4. ^ Jacob A. Riis Museum
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger



Wikipedia-logo-v2.svgSøsterprojekter med yderligere information:

Medier brugt på denne side

Jacob Riis Signature.png
Jacob Riis signature from the guest book of Isaac Newton Seligman at Fish Camp
Riischildren.jpg
Children sleeping in Mulberry Street (1890) Art.
Jacob Riis 2.jpg
Jacob Riis, American journalist.
Bandits Roost, 59 and a half Mulberry Street.jpg
Bandits' Roost, 59 1/2 Mulberry Street. Gelatin silver print, printed 1958. Jacob August Riis
Memorial to Jacob A Riis in Ribe.jpg
Forfatter/Opretter: Szilas, Licens: CC0
Mindeplade for Jacob A Riis på Skolegade 1b i Ribe