Den Jødiske Brigade

Emblem for Den Jødiske Brigade.

Den Jødiske Brigade (Engelsk: Jewish Brigade) var den eneste militære enhed af sin art i britisk tjeneste under 2. verdenskrig. Den Jødiske Brigade var frivillig og bestod hovedsagelig af jøder fra mandatområdet i Palæstina. Etableringen af brigaden var resultatet af hårdt arbejde af jøderne i Palæstina og zionistbevægelsen.

Det specielle ved brigadens oprettelse var, at den zionistiske organisation på den ene side var i opposition til briterne, som var travlt optaget af at forhindre jøder i at komme ind i Palæstina, og på den anden side naturligt nok måtte være i opposition til de tyske nazister, som i Europa var i færd med at igangsætte Holocaust.

Briterne havde i Hvidbogen af 1939 gjort klart, at de ikke længere sympatiserede med ideen om en jødisk stat i Palæstina og gjorde nu i stedet alt, hvad de kunne for at komme araberne i møde. At palæstinensiske jøder derfor meldte sig i britisk uniform var et simpelt spørgsmål om, hvad der var værst: den britiske kolonialisme eller den tyske nazisme. Og stillet over for det valg fandt mange jøder, at der ikke var så meget at tænke over. Der foregik et omfattende tysk-nazistisk samarbejde med de arabiske lande, og Adolf Hitler havde lovet Stormuftien af Jerusalem, at såfremt det endte med en tysk sejr, ville hele den jødiske befolkning i Palæstina blive udslettet.

Winston Churchill pressede på for oprettelsen af Den Jødiske Brigade, som blev indrulleret i The East Kent Regiment, "The Buffs". De kompagnier var igen en del af tre infanteribataljoner i det nyligt oprettede Palestine Regiment. Den Jødiske Brigade blev en kampenhed med ret til at benytte Davidstjernen på emblem og fane.

Efter en træningslejr i Egypten deltog de omkring 5.000 palæstinensiske jøder i Den Jødiske Brigade i bl.a. de sidste kampe på den italienske front under kommando af den canadisk fødte brigadegeneral Ernest Benjamin. I maj 1945 blev brigaden flyttet til det nordøstlige Italien, hvor den for første gang mødte Holocaustoverlevende. I sommeren 1946 besluttede de britiske myndigheder at opløse brigaden, hvorfra de fleste nu strømmede over i de forskellige jødiske forsvarsforbund som Haganah og Irgun, som efter uafhængighedserklæringen i 1948 dannede Israel Defence Forces (IDF).

HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side