Skydelære

Skydelære, hvor afstanden mellem kæberne er 3,6 mm

En skydelære er et instrument til at måle længder indtil ca. 15 centimeter, normalt, men de findes også i større udgaver, med en nøjagtighed ned til 2/100 (0,02) millimeter. En rutineret bruger måler med en præcision på 1/100 (0,01) millimeter. Den består af en lineal med en skyder, som kan bevæge sig langs linealen. Begge dele er forsynet med kæber, og afstanden mellem disse kæber kan aflæses på linealens skala.

Skydelæren har som regel to par kæber; det ene sæt (nederst på billedet til højre) kan "gribe om" et emne og tage udvendige mål, f.eks. tykkelsen eller diameteren af en mønt. Det andet sæt kæber (øverst på billedet til højre) kan tage indvendige mål, f.eks. diameteren af hullet i en mønt. Desuden har en skydelære som oftest en smal stang der løber i en fure i linealen; den bruges til at måle dybden af huller — den længde hvormed stangen stikker ud for enden af linealen, kan aflæses ved skyderens position i forhold til linealen.

Brug af skydelære

Både linealen og skyderen har en skala som tilsammen gør det muligt at aflæse den målte længde med ned til to hundrededele af en millimeter. Et nulpunkt på skyderens skala (kaldet nonius) "peger" på den målte distance på linealen, og dertil er der yderligere 10, 20 eller (som på billedet) 50 mærker på skyderen: Det mærke der ligger nærmest en millimeter-streg på linealen, indikerer hvor mange 10.-dele, 20.-dele eller, som på billedet, 50.-dele millimeter der skal lægges til den distance som nul-mærket peger på. Nonius´ens tal angiver i dette tilfælde 1/10 (0,10) millimeter.

Diagram af en skydelære. 1: Kæber til at måle udvendige mål, 2: Kæber til at måle indvendige mål, 3: Pind til dybdemål, 4: Hovedlineal (cm), 5: Hovedlineal (tommer), 6: Noniuslineal (cm), 7: Noniuslinial (tommer), 8: Bruges til at fastholde den bevægelige del

Se også

RedskaberSpire
Denne artikel om redskaber og værktøj er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Medier brugt på denne side

Tools.svg
Forfatter/Opretter: Andy, Licens: CC0
Tool clipart, from http://www.openclipart.org/, a clipart collection in the public domain.
Vernier caliper.svg
Forfatter/Opretter: Joaquim Alves Gaspar, modified by ed g2s, Licens: CC BY 2.5
Illustration of a vernier caliper. The caliper is showing a measurement of 2.475 cm ± 0.005 cm.

Legend:

  1. Outside jaws: used to measure external length
  2. Inside jaws: used to measure internal length
  3. Depth probe: used to measure depth
  4. Main scale (cm)
  5. Main scale (inch)
  6. Vernier (cm)
  7. Vernier (inch)
  8. Retainer: used to block/release movable part
Using the caliper new.gif
Forfatter/Opretter: Joaquim Alves Gaspar, Licens: CC BY 2.5
Using the vernier caliper to measure a nut. How to take a reading: the units and first decimal place (2,4) are read directly on the principal scale, against the "0" of the vernier. The second decimal place is read by finding the scale marking of the vernier which is aligned with a scale marking of the principal scale. In this case, it is "7". So, the measurement is 2,47.
Messschieber.jpg
(c) I, ArtMechanic, CC BY-SA 3.0
nonius of a caliper; shows value 3.58 mm
Oslo Rådhus klokke.jpg
Forfatter/Opretter: HAAVE, Licens: CC BY-SA 3.0
Oslo City Hall clock